Koninklijk Paar opent Koningsspelen in Delft

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima geven vrijdagochtend 22 april het startsein voor de landelijke opening van de Koningsspelen op Brede School Poptahof in Delft. De tiende editie van de Koningsspelen staat in het teken van het thema ‘Voel je fit!’. Met dit thema daagt de organisatie kinderen uit om fit(ter) te worden. De Koningsspelen starten weer met het gezamenlijk Koningsontbijt. Vervolgens opent het Koninklijk Paar de Koningsspelen en bezoeken ze de sportactiviteiten op het schoolplein.

De Brede School Poptahof staat in de wijk Poptahof in Delft. In deze wijk wonen circa 2.800 mensen die meer dan dertig verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen. In de brede school zijn twee scholen, een peuterspeelzaal, een kinderopvang en een tafeltennisvereniging gevestigd. Leerlingen van beide scholen doen mee aan de Koningsspelen. Christelijke basisschool De Horizon telt 320 leerlingen en is al vele jaren deelnemer aan de Koningsspelen. De openbare basisschool De Parkschool heeft 150 leerlingen. Het Koningsontbijt vindt plaats in het hart van het gebouw; een multifunctionele ruimte bestaande uit een aula en een speelzaal. Deze ruimte wordt naast de scholen, opvang en sportvereniging ook ingezet voor diverse welzijnsorganisaties die actief zijn in de omliggende wijk. 

De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk en heel leuk zijn. Ook dit jaar nemen er meer dan een miljoen kinderen deel aan de Koningsspelen. Ook scholen in het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland doen mee. De landelijke coördinatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation. Samen met de Johan Cruyff Foundation zijn zij de initiatiefnemers van de sportieve dag.

RVD, nr. 73