Prinses Laurentien opent Taalfestival tijdens Week van Lezen en Schrijven

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden opent op donderdagmiddag 8 september 2022, de internationale dag van de alfabetisering, het Taalfestival in de Bibliotheek Ridderkerk Centrum. Van 8 tot en met 14 september is de Week van Lezen en Schrijven. Prinses Laurentien is oprichter van Stichting Lezen en Schrijven.

Na de openingshandeling krijgt de Prinses een rondleiding door de bibliotheek en langs verschillende onderdelen van het Taalfestival. Daarna gaat ze in gesprek met deelnemers van de ‘Human Library’ en bezoekt ze de Maakplaats. Hier zijn kinderen bezig met taal door middel van bouwen, programmeren, ontdekken en maken. Tot slot is er een rondetafelgesprek met lokale bedrijven en netwerkpartners over het thema basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen.

De Bibliotheek AanZet organiseert naast het Taalfestival het hele jaar door verschillende initiatieven om de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen te stimuleren. Het Taalfestival gaat om verbinding en wil het gesprek over lezen en schrijven tussen mensen op gang brengen.

Prinses Laurentien richtte op 27 mei 2004 Stichting Lezen en Schrijven op om zoveel mogelijk partijen te verbinden die al actief waren, of zouden moeten zijn, op het gebied van laaggeletterdheid. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen zij samen met gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland.

RVD, nr. 215