Koningin Máxima bezoekt India voor digitale financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt maandag 29 en dinsdag 30 augustus de Republiek India in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en als erevoorzitter van het Mondiale Samenwerkingsverband voor Inclusieve Financiering (GPFI) van de G20. India neemt vanaf 1 december 2022 het G20 voorzitterschap over van Indonesië.

Koningin Máxima spreekt in New Delhi met de minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, en online met de gouverneur van de Reserve Bank of India, Shaktikanta Das. Ook is er een ontmoeting met de G20 sherpa (persoonlijke vertegenwoordiger van een staatshoofd of regeringsleider die een internationale top voorbereidt), Amitabh Kant. De gesprekken gaan over hoe India de G20-agenda voor financiële inclusie en digitale economie wil gaan vormgeven. Tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit de publieke en private sector spreekt Koningin Máxima over het ontwikkelen van een digitale publieke infrastructuur zoals veilige biometrische identiteitsbewijzen, goede telecomverbindingen, veilige digitale betalingen, gegevensbeheer en privacy. Deze zijn nodig voor een goede en betaalbare toegang tot en veilig gebruik van financiële diensten. Ook zijn er twee bijeenkomsten met experts over accountaggregatie en een open netwerk voor E-commerce. Accountaggregatie is een methode om gegevens van financiële rekeningen van een huishouden of individu op één plek te verzamelen voor financieel beheer en planning.  

In de afgelopen jaren heeft India de ‘India Stack’ ontwikkeld om de bevolking te laten aansluiten bij digitale financiële diensten. Het is een digitale infrastructuur waar publieke en private partners applicaties kunnen aanbieden voor financiële, economische en sociale inclusie. Volgens de Wereldbank Groep (WB) en het IMF dragen financiële diensten als een bank- en spaarrekening, verzekeringen, leningen en digitale betalingen bij aan het verminderen van armoede en stimuleren zij de economische ontwikkeling van lage inkomensgroepen. Er is extra aandacht voor achtergestelde groepen zoals vrouwen en kleine (boeren) bedrijven. Volgens het meest recente onderzoek van de WB, Global Findex Database 2021, heeft 76% van de volwassenen wereldwijd nu een bankrekening. In 2011 was dit 51%.

Koningin Máxima bezocht India als UNSGSA in 2014 en 2018. In mei dit jaar sprak zij met de minister van Handel en Industrie, Piyush Goyal, in zijn functie van G20 sherpa tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos en in oktober 2021 met minister Sitharaman van Financiën tijdens de G20 top in Rome.

RVD, nr. 220