Koninklijk Paar en Prinses van Oranje bieden leden Raad van State diner aan

Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje hebben de leden van de Raad van State een diner aangeboden op woensdagavond 14 september 2022 op Paleis Noordeinde te Den Haag. 

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering en het parlement over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. De Koning is volgens de Grondwet voorzitter van de Raad van State. Dit is een ceremoniële functie. De dagelijkse leiding ligt in handen van de vicepresident. 

De Prinses van Oranje heeft vanaf haar achttiende verjaardag zitting in de Raad van State en in de Afdeling advisering. De beoogd troonopvolger kan zich zo voorbereiden op haar toekomstige taak als staatshoofd door onder andere de benodigde kennis van wetgeving en het staatsrecht op te doen. Ook Koningin Máxima heeft zitting in de Afdeling advisering. Zij kunnen deelnemen aan vergaderingen, maar hebben hierin geen stemrecht. Zij zijn niet betrokken bij de rechtsprekende taak van de Raad van State.

Het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje bieden de leden van de Raad van State tweejaarlijks een diner aan.

RVD, nr. 245