Koningin Máxima spreekt met Eurocommissaris Vestager over digitale publieke goederen

Hare Majesteit Koningin Máxima spreekt woensdag 28 september in Brussel met Eurocommissaris Margrethe Vestager, tevens uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, over het belang van digitale publieke goederen voor het verbeteren van toegang tot en veilig gebruik van digitale financiële diensten. De Eurocommissaris heeft digitalisering in haar portefeuille. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Koningin Máxima zet zich als UNSGSA in om mensen een betere toekomst te geven door hen te laten aansluiten bij veilige en betaalbare digitale financiële diensten. De basis voor diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen, pensioenen en digitale betaalmethoden zijn digitale publieke goederen. Dit zijn onder meer digitale identiteitsbewijzen voor het openen van een rekening en goede telecomverbindingen, data privacy en interoperabele betaalsystemen voor digitaal bankieren. Het gesprek met Eurocommissaris Vestager gaat over de rol van de Europese Commissie in het ontwikkelen van regelgeving voor digitale publieke goederen die toegang tot en het gebruik van financiële diensten voor iedereen optimaliseren. 

Volgens de laatste cijfers van de Wereldbank Groep heeft inmiddels 76% van de volwassenen wereldwijd een bankrekening (Global Findex 2021). Om ook de ontbrekende 24% te laten aansluiten, met name mensen met een laag inkomen, vrouwen en kleine (boeren)bedrijven, zijn digitale publieke goederen van belang. Niet alleen overheden, maar ook de private sector is betrokken bij het ontwikkelen van digitale publieke goederen.

RVD, nr. 254