Koninklijk Paar brengt staatsbezoek aan Griekenland - programma

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Katerina Sakellaropoulou een staatsbezoek aan Griekenland. Het bezoek vindt plaats van maandag 31 oktober tot en met woensdag 2 november 2022 in Athene en Thessaloniki.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden vergezeld door minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn bij onderdelen van het bezoek aanwezig. Het staatsbezoek kon in 2021 en maart dit jaar niet doorgaan en werd in goed gezamenlijk overleg tussen Koning Willem-Alexander en president Sakellaropoulou uitgesteld.

Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede bilaterale betrekkingen tussen beide landen. Nederland en Griekenland zijn al ruim veertig jaar nauw met elkaar verbonden binnen de Europese Unie en zeventig jaar binnen de NAVO. Gezamenlijk zetten Nederland en Griekenland zich in voor een open, innovatief en een veilig en stabiel Europa. Tijdens het bezoek is er onder meer aandacht voor de samenwerking op het gebied van innovatie, duurzaamheid, migratie en mensenrechten en het partnerschap binnen de Europese Unie.

Maandag 31 oktober en dinsdag 1 november: Athene

Het Koninklijk Paar legt op maandagochtend bij aanvang van het staatsbezoek een krans bij het monument van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein in Athene. Daarna worden zij welkom geheten door president Sakellaropoulou en ontvangen op het Presidentieel Paleis.
Vervolgens spreken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het Nederlands Instituut in Athene met de Griekse en Nederlandse Ombudsman. De Griekse Ombudsman werkt al sinds zijn oprichting met de Nederlandse counterpart samen op het gebied van het waarborgen van de mensenrechten en de grondrechten van burgers en migranten.
In de middag bezoekt het Koninklijk Paar de Akropolis waarbij tijdens een wandeling onder meer het Erechtheion en het Parthenon worden bezichtigd.
Later in de middag ontmoet het Koninklijk Paar burgemeester Kostas Bakoyannis van Athene en vindt de Ontvangst Nederlandse Gemeenschap plaats in het Technopolis. ’s Avonds biedt president Sakellaropoulou in het Presidentieel Paleis een staatsbanket aan waar beide staatshoofden een toespraak houden.

Dinsdagmorgen is het Koninklijk Paar in het Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Zij bezichtigen daar een tentoonstelling van World Press Photo over vrouwenrechten, met de titel ‘Resilience – stories of women inspiring change’. Aansluitend wonen zij een rondetafeldiscussie bij over de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Aan de bijeenkomst nemen, behalve de Griekse president, ook Griekse en Nederlandse beleidsmakers en vertegenwoordigers van mensenrechten- en uitvoeringsorganisaties deel. Daarna zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij een pitchcompetitie van Orange Grove startups, een initiatief van de Nederlandse ambassade dat via dit platform steun biedt aan jonge Griekse ondernemers en startups.
Het Koninklijk Paar bezoekt vervolgens de oncologische kliniek Elpida van het kinderziekenhuis Paidon, waar aandacht is voor aan de samenwerking van de kliniek met het Prinses Máxima Centrum op het gebied van kinderoncologie. Tijdens een rondleiding wordt onder andere het stamcellaboratorium van het ziekenhuis bezocht en wordt er gesproken met ex-patiënten over hun ervaringen.
In de middag wonen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een concert bij van vluchtelingenkinderen uit een aantal Griekse opvangkampen, georganiseerd door de Grieks-Nederlandse NGO Connect by Music. Het concert vindt plaats op een openbare school in Athene die deelneemt aan het ‘Schools for All’-programma. Dit programma richt zich op ondersteuning van integratie en acceptatie van kinderen met een vluchtelingachtergrond op Griekse scholen. Aansluitend bezoekt Koning Willem-Alexander een opvangtehuis waar Oekraïense kinderen worden opgevangen die naar Griekenland zijn gevlucht na de Russische invasie van Oekraïne. Koningin Máxima bezoekt gelijktijdig een opvangtehuis voor alleenstaande minderjarige meisjes met een vluchtelingenachtergrond. Deze opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn in de loop van 2020 in gebruik genomen en worden door Nederland ondersteund.
De tweede dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een voorstelling van het Nederlands Danstheater in Megaron Mousikis, aangeboden door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Woensdag 2 november: Thessaloniki

De laatste dag van het bezoek vindt plaats in de op één na grootste stad van Griekenland, Thessaloniki. Woensdagmorgen is het Koninklijk Paar bij een economische sessie over duurzaamheid en landbouw in het Labattoir. De Koning houdt hier een toespraak.
Aansluitend krijgen de Koning en Koningin Máxima een toelichting op de veelzijdige geschiedenis van de stad die door de eeuwen een kruispunt van culturen is geweest. Burgemeester Zervas van Thessaloniki ontvangt hen vervolgens op het Aristotelousplein waar hij uitleg geeft over de huidige ontwikkeling van Thessaloniki tot een duurzame en leefbare stad. Gezamenlijk fietsen zij naar het historische monument de Witte toren, waar het afscheid plaatsvindt.
Ten slotte bezoekt het Koninklijk Paar de Aristotle University van Thessaloniki, waar aandacht wordt besteed aan het initiatief van de Nederlandse ambassade ‘Entrepreneurial University’, waarbij kennis en ervaring wordt gedeeld op het gebied van ondernemerschapsonderwijs en innovatie tussen Nederlandse en Griekse universiteiten. Daar spreekt het Koninklijk Paar viceminister van onderwijs Syrigos en de rectoren van de twee universiteiten van Thessaloniki, Aristotle University en University of Macedonia, die deelnemen aan dit project.

Tijdens het staatsbezoek worden de dan in Griekenland geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen. Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen en kan te allen tijde worden aangepast aan gewijzigde omstandigheden.

RVD, nr. 267