Koningin Máxima opent tentoonstelling Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap

Hare Majesteit Koningin Máxima opent woensdagmiddag 30 november de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’ in het TextielMuseum in Tilburg. In het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum, zijn de nieuwe gordijnen machinaal geborduurd. Handwerkgroepen uit heel het land en Koningin Máxima vervaardigden de afgelopen maanden met de hand een gedeelte van het borduurwerk. In het borduurproject stonden ambacht, machinaal borduren en de verbindende waarde van samenwerken en het delen van verhalen centraal.

De nieuwe gordijnen zijn een eigentijdse remake van de 18de-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. In het ontwerp staat Nederland als land van vele culturen centraal, waar bruggen worden gebouwd en bevolkingsgroepen aan elkaar worden verbonden. Koningin Máxima opent samen met enkele handwerkers die hebben meegeborduurd aan de gordijnen de tentoonstelling. Vervolgens krijgt zij een rondleiding door de tentoonstelling en spreekt zij met handwerkers en andere betrokkenen.
 
De tentoonstelling ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’ biedt een blik achter de schermen van de totstandkoming van de gordijnen en toont de rijkdom aan verhalen die ontstaan wanneer mensen samen handwerken. In deze tentoonstelling worden ook de historische gordijnen getoond die als inspiratiebron dienden voor de nieuwe gordijnen. De tentoonstelling is van 1 december tot en met 29 mei 2023 te bezoeken. Daarna komen de nieuwe gordijnen te hangen in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch.

Eerder bracht Koningin Máxima een werkbezoek aan het TextielMuseum in het kader van het maakproces.

RVD, nr. 291