Koningin Máxima bezoekt Marokko voor digitale financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandag 20 tot en met donderdag 23 maart het Koninkrijk Marokko in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. De thema’s van het bezoek zijn fintech, inclusieve groene financiering en het ontwikkelen van digitale betalingssystemen voor het bevorderen van financiële inclusie.

Marokko heeft sinds 2019 een nationale strategie voor financiële inclusie (NSFI). Inmiddels heeft 44% van de volwassenen een bankrekening. In 2017 was dat 29% (Global Findex, Wereldbank Groep). Eén van de doelen van de NSFI is dat eind dit jaar 50% van de volwassenen een bankrekening heeft, oplopend tot 75% in 2030. De kloof tussen mannen en vrouwen is 23%, ten nadele van vrouwen. Slechts 6% van de mensen heeft een digitale portemonnee (mobile wallet). Dit komt mede door beperkte financiële en digitale geletterdheid. Vijftien miljoen volwassenen hebben nog geen bankrekening. Het gaat met name om mensen met een laag inkomen, vrouwen en kleine (boeren) bedrijven.

Koningin Máxima legt aan het begin van de reis veldbezoeken af om uit eerste hand te horen wat de impact is van financiële diensten op levens van mensen en hoe dit bijdraagt aan hun financiële gezondheid. Het gaat om projecten die ondernemers verzekeren tegen calamiteiten en kleine buurtsupermarkten bestaanszekerheid geven vanwege hun sociale functie. De meeste projecten die zij bezoekt bieden hun financiële diensten aan via apps. Deze zijn gebruiksvriendelijk en afgestemd op de specifieke behoeften van klanten. 

In Rabat en Casablanca spreekt Koningin Máxima met regeringsvertegenwoordigers, internationale ontwikkelingsorganisaties, financiële instellingen en non-profitorganisaties over wat er tot nu toe is bereikt en wat er gedaan kan worden om nog meer mensen te laten aansluiten bij veilige en betaalbare digitale financiële diensten. Fintech, digitale innovaties in financiële diensten, biedt ondernemers betaalbare leningen en verzekeringen om te kunnen groeien en zichzelf te beschermen. Inclusieve groene financiering helpt bijvoorbeeld boeren te investeren in betere landbouwmethodes zodat zij weerbaarder worden tegen de gevolgen van klimaatverandering. Digitale betalingssystemen maken het betalingsverkeer veiliger en efficiënter. In Marokko krijgen huishoudens regelmatig geld van familieleden die in het buitenland werken. Mensen in afgelegen gebieden moeten soms lange afstanden afleggen naar het dichtstbijzijnde geldkantoor om het geld op te kunnen nemen. Een digitale bankrekening maakt dit makkelijker. 

Er zijn bilaterale gesprekken voorzien met het hoofd van de regering, Aziz Akhannouch, de gouverneur van de Bank Al-Maghrib, Abdellatif Jouahri, de secretaris-generaal van de regering, Mohamed El Hajoui, de minister van Economie en Financiën, Nadia Fettah Alaoui, de minister van Industrie en Handel, Ryad Mezzour, de afgevaardigde minister voor Digitale Transitie en Bestuurlijke Hervorming, Ghita Mezzour, en de president van de Moroccan Capital Market Authority, Nezha Hayat.

Het is de eerste keer dat Koningin Máxima Marokko bezoekt in haar VN -functie. In haar delegatie zit een aantal vertegenwoordigers van de Reference Group met wie zij sinds 2009 samenwerkt; Alliance for Financial Inclusion, Consultative Group to Assist the Poor en de Wereldbank. 

RVD, nr 57