Koning opent ChemTech Center van Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens

Zijne Majesteit de Koning opent op vrijdagmiddag 12 mei het Centrum voor Chemie en Technologie, het ChemTech Centrum, van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Pijnacker-Nootdorp. De OPCW zet zich in voor een wereld vrij van chemische wapens en de dreiging ervan en waarin chemie uitsluitend wordt gebruikt voor vreedzame doeleinden. In 2013 ontving de OPCW de Nobelprijs voor de Vrede. Het hoofdkantoor zetelt in Den Haag. 

Door snelle ontwikkelingen in de wetenschap en technologie ontstaan er nieuwe dreigingen voor het Verdrag inzake chemische wapens. Het ChemTech centrum versterkt de mogelijkheden van de OPCW om onderzoek en analyses uit te voeren en zo de inspectiemogelijkheden op peil te houden in het veranderende chemische landschap. Daarnaast biedt het nieuwe centrum trainingsfaciliteiten voor deskundigen van de OPCW en voor lidstaten en is het een platform voor kennisuitwisseling over vreedzaam gebruik van chemie. De bouw van het ChemTech Centrum is mogelijk maakt door donaties van 56 landen, waaronder Nederland en de Europese Unie. Naast een laboratorium is er in het nieuwe gebouw ook een logistiek centrum.

Na de opening krijgt de Koning een rondleiding door het centrum en spreekt hij met ambassadeurs over het belang van de OPCW en met medewerkers over hun werkzaamheden. 

RVD, nr. 97