Koningin Máxima bezoekt NXP Semiconductors

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op donderdagmiddag 25 mei een werkbezoek aan NXP Semiconductors in Nijmegen. Het bedrijf is winnaar van de Koning Willem I Prijs in de categorie Grootbedrijf. Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.

NXP staat voor Next eXPerience. NXP Semiconductors kwam in 2006 voort uit Philips en is sindsdien uitgegroeid tot een chipmaker met een omzet van meer dan € 12 miljard euro en ruim 34.000 medewerkers. NXP maakt onder meer chips voor auto’s, industrie, Internet-of-Things toepassingen en mobiele en communicatie-infrastructuurmarkten.

Koningin Máxima krijgt diverse demonstraties van toepassingen van chips te zien. Ze bekijkt een robot die wafers, schijven met daarop chips, transporteert met behulp van Ultra Wide Band technologie voor exacte locatiebepaling. Het Car-infotainmentteam laat de ontwikkeling van dertig jaar autoradio zien en het Advanced Drive Assistance Systems team demonstreert een voetgangersdetectieradar voor auto’s. Ook bekijkt Koningin Maxima kunstwerken die zijn gebaseerd op industrieel erfgoed van NXP en gemaakt zijn door een samenwerking met Artez University of the Arts in Arnhem. Vervolgens gaat Koningin Máxima in gesprek over hoe NXP werkt aan kansen voor vrouwelijk talent en over de ambities van het bedrijf om klimaatneutraal te worden. Studententeams van de Technische Universiteit Eindhoven geven met verschillende bijzondere voertuigen een blik op de toekomst van mobiliteit. Na een muzikaal optreden waarbij het ontwerp en de uitvoering gebaseerd zijn op ‘Computational Thinking’, het praktisch en creatief inzetten van digitale middelen om een probleem op te lossen, bezoekt Koningin Máxima de cleanroom van de NXP ICN8-fabriek en krijgt zij uitleg over de productie van wafers en chips.

De Koning Willem I Stichting is in 1958 op initiatief van De Nederlandsche Bank in het leven geroepen door een aantal aan het bedrijfsleven verbonden organisaties. Doel van de stichting is de nationale economie nieuwe impulsen te geven en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. De stichting wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Koning Willem I Prijs wordt iedere twee jaar toegekend in de categorieën grootbedrijf en midden-en kleinbedrijf. Daarnaast beloont de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap duurzame innovaties van kleine of grote organisaties.

Koningin Máxima bezocht eerder ook Maan Group en MUD Jeans, de andere winnaars van 2022.

RVD, nr. 108