Prinses Beatrix bij viering 75 jaar Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is maandagmiddag 12 juni in Utrecht aanwezig bij het symposium ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Prinses Beatrix bezoekt een deel van de plenaire bijeenkomst en spreekt met gevluchte studenten en professionals, met alumni die eerder door het UAF zijn begeleid en met medewerkers van het UAF. De studenten en professionals vertellen over de omstandigheden waarmee ze te maken hadden en over wat de steun van het UAF voor hen heeft betekend. Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap houdt een toespraak tijdens de plenaire bijeenkomst.

Stichting UAF behartigt de belangen van gevluchte studenten en professionals. De organisatie helpt vluchtelingen op weg met advies, begeleiding, financiƫle steun en de inzet van haar netwerk. Samen met onderwijsinstellingen, werkgevers en gemeenten ondersteunt het UAF vluchtelingen om zich verder te ontwikkelen op het gebied van studie en werk.

De Nederlandse universiteiten namen in 1948 het initiatief voor de oprichting van het UAF. Het was in eerste instantie bedoeld als tijdelijke voorziening voor de ondersteuning van vijftig gevluchte studenten en docenten uit Tsjechiƫ, zodat zij hun studie en werk konden voortzetten. Sinds de oprichting heeft het UAF 40.000 gevluchte studenten en professionals begeleid, afkomstig uit ruim tachtig landen.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

RVD, nr. 140