Prinses Laurentien opent congres Onze Taal

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden opent zaterdagochtend 17 juni het congres ‘Hoor ik dat goed? – over gehoorde en ongehoorde taal’ van het Genootschap Onze Taal. Het tweejaarlijks congres vindt plaats in theater PHIL in Haarlem.

Het Onze Taal-congres staat dit jaar in het teken van de taal die we horen en de taal die onuitgesproken blijft. Via wetenschap, cabaret en praktische workshops wordt ingegaan op onder meer gebarentaal, dialecten, het woordje ‘eh’ en praten met een huisdier. Tijdens het congres vindt ook een dictee van de Taaladviesdienst plaats en wordt de Elise Mathilde-prijs uitgereikt voor het beste essay over de Nederlandse taal. 

Prinses Laurentien gaat tijdens het plenaire programma met dagvoorzitter Wim Daniëls in gesprek over gehoorde en ongehoorde taal. Daarnaast bezoekt zij de informatiemarkt en de tentoonstelling van het Taalmuseum 'Lieve tante Olga', over het Surinaams-Nederlands. Tot slot levert Prinses Laurentien een bijdrage aan het radioprogramma ‘De Taalstaat’ dat voor deze gelegenheid live vanuit PHIL wordt uitgezonden. 

Prinses Laurentien is beschermvrouwe van het Genootschap Onze Taal. De ruim 20.000 leden tellende vereniging voor taalliefhebbers geeft door middel van congressen, nieuwsbrieven, boeken, sociale media en websites voorlichting over het Nederlands. De uitgave van het tijdschrift Onze Taal is de belangrijkste activiteit van het genootschap en via de Taaladviesdienst beantwoordt Onze Taal vragen over de Nederlandse taal.

RVD, nr. 149