Koning bij viering 50-jarig Europese Octrooiverdrag

Zijne Majesteit de Koning woont donderdagochtend 5 oktober de viering bij van het 50-jarig jubileum van het Europese Octrooiverdrag (EOV). Het verdrag vormt de basis van het Europese octrooisysteem, dat de rechten van uitvinders, onderzoekers en bedrijven beschermt door het toekennen van octrooien. De viering vindt plaats in het European Patent Office (EPO) in Rijswijk en gelijktijdig op de andere locaties van EPO, waaronder het hoofdkantoor in München.

Een octrooi is een exclusief recht tot het industrieel maken of verkopen van een product of het exploiteren van een uitvinding. Het EOV voorziet door middel van één aanvraag patentbescherming in 44 aangesloten landen, waaronder alle lidstaten van de EU. De afgelopen 10 jaar zijn bijna 1 miljoen octrooien toegekend. 

Het EPO is na de Europese Commissie de grootste organisatie van Europa en biedt werk aan 2600 mensen in Nederland. De historie van het European Patent Office in Rijswijk gaat terug tot 1947. In dat jaar werd de voorganger, het Institute International des Brevets, opgericht als eerste centrale patentorganisatie in Europa. In 1978 ging dit instituut op in het EPO.

Tijdens de viering zijn vertegenwoordigers van de lidstaten en Europese en internationale instellingen aanwezig. Kinderen uit betrokken lidstaten hebben deelgenomen aan een kunstproject dat uiting geeft aan ideeën hoe innovatie het leven op aarde kan helpen te verbeteren. De Koning reikt een diploma uit aan de winnaars.

Zijne Majesteit de Koning opende de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk in 2017. 

RVD, nr. 185