Prinses Laurentien opent internationaal bibliotheekcongres in Ahoy

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden opent maandagochtend 21 augustus het internationale World Library and Information Congress (WLIC) in Ahoy. De 88e editie van het congres van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) vindt plaats van 21 tot en met 25 augustus in Rotterdam.

Vanuit het thema Let’s work together, let’s library verkennen ruim drieduizend bibliotheek- en informatieprofessionals uit 130 verschillende landen tijdens het congres hoe bibliotheken kunnen bijdragen aan een inclusieve maatschappij. Onderwerpen die aan bod komen zijn persoonlijke ontwikkeling, het stimuleren van lezen, het ontwikkelen van taal- en digitale vaardigheden en de vrije toegang tot cultuur. Ook duurzaamheid en innovatie zijn belangrijke thema’s tijdens het congres.

Prinses Laurentien geeft tijdens de opening een toespraak en reflecteert op de rol van bibliotheken in de toekomst. Bij de openingsceremonie zijn ook minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media aanwezig. Staatssecretaris Uslu geeft een toespraak over het belang van bibliotheken. Minister Dijkgraaf gaat tijdens een vraaggesprek in op de verbindende rol van bibliotheken- en informatiespecialisten wereldwijd, en de maatschappelijke rol die de sector vervult. De openingsceremonie wordt afgesloten met de formele opening van het congres door Prinses Laurentien en Barbara Lison, de president van IFLA.

Prinses Laurentien is erevoorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en oprichter van Stichting Lezen en Schrijven. De Nederlandse bibliotheken werken nauw samen met de stichting om laaggeletterdheid tegen te gaan.

RVD,  nr. 193