Koningin Máxima bezoekt Verenigde Naties in New York

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandagavond 28 tot en met dinsdag 29 augustus de Verenigde Naties in New York in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Koningin Máxima biedt dinsdagmiddag 29 augustus het jaarverslag over de voortgang van haar VN-werkzaamheden aan secretaris-generaal António Guterres aan. Het verslag met als titel 'Creating a Path Toward Resilience and Opportunity' laat zien hoe toegankelijke, betaalbare en veilige digitale financiële diensten kunnen bijdragen aan betere ontwikkelingskansen, in het bijzonder voor mensen met een laag inkomen. Volgens de Wereldbank Groep heeft 76% van de volwassenen wereldwijd nu een bankrekening. In 2011 was dit nog 51% (Global Findex 2021). De volgende stap is toegang tot verzekeringen, betaalbare leningen en spaarmogelijkheden. Zowel in haar VN-werk als in Nederland pleit Koningin Máxima ervoor om het thema ‘financiële gezondheid’ mee te nemen in het ontwikkelen van financiële producten, diensten en beleid. Het gaat bijvoorbeeld om automatisch sparen van een klein bedrag voor de opbouw van een buffer, verzekeringsproducten die aansluiten bij wat mensen nodig hebben en betaalbare leningen voor een onderneming of studie. ‘Inclusieve groene financiering’ is een ander thema. Het moet mensen toegang geven tot financiering om zich te kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Koningin Máxima heeft dinsdag verder interne gesprekken met de medewerkers van het UNSGSA kantoor bij de Verenigde Naties.

Sinds 2009 zet Koningin Máxima zich als UNSGSA in om financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven, toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten. Sinds 2011 is zij erevoorzitter van het Global Platform for Financial Inclusion (GPFI) van de G20.

RVD, nr. 201