Koningin Máxima bezoekt Ontmoetingswerkplaats De JoJo

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdag 15 februari een werkbezoek aan Ontmoetingswerkplaats De JoJo, een inwonersinitiatief, gerund door vrijwilligers in Sassenheim. De JoJo was in oktober 2023 één van de winnaars van een Appeltje van Oranje. Het Appeltje van Oranje is een prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij de samenleving. 

Het werkbezoek start met een rondleiding door het pand waarin verschillende activiteiten gehuisvest zijn. Naast een Repair Café, een naaiatelier en een werkplaats waar fietsen worden opgeknapt is er ook ruimte voor een weggeefwinkel en een koffiecorner. GGZ-cliënten kunnen in de houtbewerkingsplaats terecht voor dagbesteding. Koningin Máxima praat tijdens de rondleiding met vrijwilligers over de verschillende werkzaamheden. 

Bij De JoJo kan iedereen terecht voor een kop koffie, een warme maaltijd of spullen uit de weggeefwinkel. Ook kan er samen met anderen worden geklust in de werkplaats. Door samen te werken, van elkaar te leren en door elkaar te steunen wordt een veilige plek gecreëerd voor mensen die de wind mee én tegen hebben. Er komen mensen met een migratieachtergrond, gezinnen die wekelijks mee-eten en jongeren die nergens anders terechtkunnen.

Na de rondleiding gaat Koningin Máxima in gesprek met de initiatiefnemers van De JoJo en samenwerkingspartners zoals de gemeente en de dagbesteding. Ook spreekt Koningin Máxima met bezoekers en deelnemers van de Ontmoetingswerkplaats. Zij vertellen over hun ervaringen en wat De JoJo voor hen betekent. 

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in de samenleving. Het thema van de Appeltjes van Oranje 2023 was ‘Bruggenbouwers in de buurt’. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 25