Koning brengt werkbezoek aan Nederlands Forensisch Instituut

Zijne Majesteit de Koning brengt woensdagochtend 6 maart een werkbezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Aan de hand van een fictieve moordzaak bezoekt Koning Willem-Alexander verschillende afdelingen van het NFI. Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat het Gerechtelijk Laboratorium en het Laboratorium voor Gerechtelijke Pathologie fuseerden tot het NFI.

De Koning onderzoekt met medewerkers van het NFI een fictieve moord, die begint bij de plaats delict met onder andere bloedonderzoek. Daarna brengt het onderzoek hem naar de Frontdesk waar de intake van forensische onderzoeken plaatsvindt. Aansluitend spreekt de Koning met een forensisch patholoog en een sectie-assistent. De Koning bezoekt de afdeling Biologische Sporen voor DNA-onderzoek en bij de afdeling Digitaal krijgt hij te horen hoe informatie uit aangetroffen telefoons wordt gehaald. Tot slot krijgt Koning Willem-Alexander bij de afdeling Chemische en Fysische Sporen uitleg over wat de kogels en hun hulzen vertellen over het gebruikte vuurwapen.

Het NFI heeft bijna veertig verschillende forensische deskundigheidsgebieden onder één dak. Het instituut houdt zich bezig met onder andere DNA-onderzoek, het verrichten van gerechtelijke secties, het onderzoeken van vezels of het openmaken, uitlezen en ontsleutelen van digitale informatie uit telefoons van verdachten. Met deze onderzoeken, de overdracht van kennis en door te innoveren levert het NFI een bijdrage aan de opsporing en waarheidsvinding in strafrechtelijke onderzoeken, zowel nationaal als internationaal.

RVD, nr. 31