Koningin Máxima ontvangt minister-president van Barbados in kader van financiële inclusie en financiële gezondheid

Hare Majesteit Koningin Máxima ontvangt dinsdagmiddag 20 februari op Paleis Huis ten Bosch minister-president Mia Mottley van Barbados. Het gesprek gaat over hoe financiële diensten kunnen bijdragen aan de financiële weerbaarheid en financiële gezondheid. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Barbados is lid van de Small Island Developing States (SIDS). Dit is een groep van 39 kleine eilandstaten en 18 geassocieerde leden van regionale commissies van de Verenigde Naties. Allen hebben te maken met unieke sociale, economische en ecologische uitdagingen. De eilanden bevinden zich in de Atlantische en Caribische zee en in de Indische en Stille Oceaan.

Het gesprek tussen Koningin Máxima en premier Mottley gaat onder meer over de risico’s van klimaatverandering en hoe financiële diensten de bevolking kunnen helpen om financieel weerbaar te worden. Bijvoorbeeld door verzekeringen die aansluiten bij de behoeften, spaarproducten die bijdragen aan de opbouw van een financiële buffer en betaalbare leningen om investeringen te doen die bijdragen aan duurzaamheid. 

Tijdens de VN Conferentie over Milieu en Ontwikkeling in 1992 werden de SIDS vanwege hun schaalgrootte, geografische ligging en overlappende problematiek erkend als ontwikkelingslanden.
De SIDS en hun geassocieerde leden werken samen aan thema’s als milieu, duurzaamheid en economische ontwikkeling.

RVD, nr. 42