Koningin Máxima spreekt bij Global Standard-Setting Bodies over financiële gezondheid

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt maandag 11 en dinsdag 12 maart de Internationale Standaardisatie Organisaties en Toezichthouders in de financiële sector (SSB’s) bij de Bank for International Settlements (BIS) in Bazel. Zij spreekt daar met gouverneurs van centrale banken en vertegenwoordigers van regelgevende instanties over de stand van zaken van financiële inclusie en financiële gezondheid. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

De afgelopen jaren hebben centrale banken en SSB’s elementen van financiële inclusie steeds meer opgenomen in hun werk. Dit heeft mede bijgedragen aan de stijging van 51 procent financiële inclusie in 2011 naar 76 procent in 2021 (Global Findex 2011 en 2021). Nu steeds meer mensen een (bank)rekening hebben waarmee zij geld kunnen ontvangen, overmaken, rekeningen betalen en een financiële geschiedenis kunnen opbouwen, komen ook spaarproducten, verzekeringen en betaalbare leningen binnen bereik. Deze helpen bij het vergroten van de financiële weerbaarheid, economische ontwikkeling en financiële gezondheid. Dit laatste is de mate waarin een huishouden controle heeft over de dagelijkse inkomsten en uitgaven, veerkracht heeft om financiële tegenslagen op te kunnen vangen, in staat is om financiële doelen te bereiken en vertrouwen heeft in de financiële toekomst (Financial Health Working Group UNSGSA).

Koningin Máxima pleit zowel in haar VN-werk als in Nederland ervoor om financiële gezondheid als uitgangspunt te nemen voor het ontwikkelen van financiële producten, diensten en beleid die zijn afgestemd op de behoeften van de gebruiker. In Bazel gaat het tijdens de gesprekken onder meer over het ontwikkelen van wet- en regelgeving voor financiële producten ‘op maat’. SSB’s stellen mondiale richtlijnen en standaarden op voor onder meer financiële instellingen om de (financiële) integriteit en soliditeit van hun producten en diensten te waarborgen.

Dinsdag 12 maart zit Koningin Máxima, samen met de general manager van de BIS, Agustín Carstens, de High Level Meeting on Financial Inclusion voor. In 2019 sloten de BIS, SSB’s en de financiële inclusie gemeenschap, waaronder de Alliance for Financial Inclusion, Bill & Melinda Gates Foundation, Consultative Group to Assist the Poor, IMF en de Wereldbank Groep, een overeenkomst om samenwerking op het thema financiële inclusie verder te verbeteren. Ondanks de grote vooruitgang kan 24 procent van de volwassenen wereldwijd nog geen gebruik maken van financiële diensten waarmee zij een beter bestaan kunnen opbouwen Het uiteindelijke doel is het verbeteren van financiële gezondheid. 

Tot slot heeft Koningin Máxima nog een aantal bilaterale gesprekken met gouverneurs van centrale banken om te praten over de stand van zaken van financiële inclusie en financiële gezondheid in hun land.  

RVD, nr. 68