Koning bezoekt operatie Interflex in het Verenigd Koninkrijk

Zijne Majesteit de Koning brengt op woensdag 20 maart een bezoek aan operatie Interflex in het Verenigd Koninkrijk. Operatie Interflex is een opleidingsprogramma om Oekraïense rekruten op te leiden tot militair. Afgelopen week is er gestart met een nieuwe lichting van tweehonderd militairen.

De trainingslocatie bevindt zich in het noorden van Engeland. Nederland levert sinds september 2022 een bijdrage aan dit opleidingsprogramma. Tot en met 2023 zijn er ongeveer 34.500 Oekraïners getraind. Dit jaar worden er nog eens acht lichtingen getraind. Elke lichting telt tweehonderd rekruten. De trainingen worden verzorgd door een eenheid van de Koninklijke Landmacht en bestaan uit schietvaardigheidsoefeningen, optreden in steden en loopgraven, medische zorg en oorlogsrecht.

Koning Willem-Alexander spreekt met instructeurs die de training geven en met Oekraïense militairen die instructeur willen worden. Daarnaast woont hij een les wapeninstructies bij, krijgt hij een medische casus voorgelegd en wordt er uitleg gegeven over het herkennen van verschillende type mijnen.

Operatie Interflex is een internationaal samenwerkingsverband van meerdere landen. Naast Nederland en het Verenigd Koninkrijk, leveren onder andere Noorwegen, Canada, Denemarken, Finland en Zweden trainingscapaciteit.

RVD, nr. 80