Koningin Maxima bezoekt Foodvalley Wageningen in het kader van circulariteit

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op woensdagochtend 15 mei een werkbezoek aan Foodvalley in Wageningen. De organisatie Foodvalley begeleidt bedrijven die zich bezighouden met de transitie naar een duurzaam voedselsysteem, van ideeën en ambities naar de praktijk. Foodvalley richt zich op thema’s als eiwittransitie, circulaire agrifood en voedsel en gezondheid. Het werkbezoek past in een reeks bezoeken van Koningin Máxima op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. 

Het werkbezoek start bij No Palm Ingredients. Daar krijgt Koningin Máxima een toelichting op de technische ontwikkelingen die het mogelijk maken om olie uit verschillende bio- en restmaterialen te halen. Bij Foodvalley volgt een introductie over wat nodig is om van het huidige landbouwsysteem over te gaan naar een circulair systeem waarbij minder voedsel en energie worden verspild.

Experts en partners van Foodvalley schetsen de dilemma’s en de kansen die zij zien bij de totstandkoming van circulaire landbouw en het daarbij behorende hergebruik en opwaarderen van reststromen die vrijkomen bij de productie van voedsel.

Hierna krijgt Koningin Máxima een rondleiding langs verschillende bedrijven. Zo krijgt ze bij Grassa uitleg over de winning van eiwitten uit gras die direct geschikt zijn voor consumptie. Met deze techniek kunnen melkveehouders duurzamere melk produceren en worden zij ook een eiwit producent. Ook bezoekt zij de foodtech scale-up Revyve die een technologie ontwikkelt om eiwit- en vezelingrediënten te produceren vanuit biergist, een bijproduct van bierbrouwerijen. Vervolgens krijgt Koningin Máxima een proeverij van circulaire lekkernijen aangeboden.

Het werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek met vertegenwoordigers van overheid en bedrijven over de ervaringen die zij hebben met de transitie naar een duurzaam voedselsysteem.

RVD, nr. 124