Koninklijk Paar in Vlaardingen in gesprek over situatie in Gaza en Israël

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben op dinsdagmiddag 25 juni een bezoek gebracht aan Vlaardingen. Tijdens het bezoek is gesproken met vertegenwoordigers van de Palestijnse gemeenschap in de stad en met mensen met Joodse achtergrond over de doorwerking van de situatie in Gaza en Israël.

Vlaardingen kent de grootste Palestijnse gemeenschap van Nederland. Ongeveer één op de vijftien Vlaardingers heeft een band met de Palestijnse Gebieden. De eerste Palestijnen arriveerden in 1963 om te gaan werken in een margarinefabriek en vandaag de dag telt de gemeenschap ongeveer 4.000 mensen. 

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken op het stadhuis met drie generaties Vlaardingers met Palestijnse wortels over hun gevoelens ten aanzien van de situatie in Gaza en Israël en over hoe zij meeleven met de Palestijnse bevolking.  Vervolgens sprak het Koninklijk Paar in het Stadsarchief met mensen met een Joodse achtergrond die een binding hebben met de regio. Voorafgaand aan dit gesprek wandelden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima over het Freddy Walvischpad waar zij meer hoorden over de geschiedenis van de Joden in Vlaardingen.  

Op 15 april bezocht Koning Willem-Alexander in stadsdeel Amsterdam-Zuid onder een Joodse school en een multicultureel jongerencentrum in Amsterdam-Zuid. Op 29 februari sprak het Koninklijk Paar in de ambtswoning van burgemeester Halsema met straatcoaches en jongerenwerkers uit verschillende Amsterdamse wijken en met mensen met een Palestijnse, Joodse en islamitische achtergrond over hoe de huidige situatie in Gaza en Israël ingrijpt in hun dagelijks leven en in de omgang met elkaar. Het Koninklijk Paar ontving op 6 november 2023 op Paleis Huis ten Bosch een aantal vertegenwoordigers van organisaties, maatschappelijke groepen en initiatieven in Nederland in verband met de situatie in Gaza en Israël.

RVD, nr. 176