Toespraak van Koningin Máxima bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje op Paleis Noordeinde

Dames en Heren,

Geweldig dat U er bent. Van harte welkom op Paleis Noordeinde. Voor mijn man en mij is de uitreiking van de Appeltjes van Oranje elk jaar weer een feestelijke gebeurtenis. Iets om naar uit te kijken! Het is de twaalfde keer dat we dit doen, maar het plezier is hetzelfde als bij de eerste keer. Het werd al vermeld, wij missen mijn schoonmoeder wel. Het is de eerste keer dat zij hier niet bij aanwezig is. Maar zij bezoekt op dit moment Sint Maarten en heeft daar een mooie tijd.
Het is mooi om zoveel enthousiaste gasten te mogen ontvangen en om een aantal geweldige mensen in de spotlights te mogen zetten. Wat U doet, vindt U misschien zelf heel gewoon. En dat is het misschien ook wel: gewoon. Wat is er gewoner dan mensen die elkaar ontmoeten? Die samen dingen doen. Werken, leren, sporten, muziek maken, eten, klussen, praten, lief en leed delen.
Die dagelijkse dingen geven zin en kleur aan het leven.

Maar ze zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend…
Voor mensen die om wat voor reden dan ook minder sterk in het leven staan, is het vaak moeilijk om contacten aan te gaan en te onderhouden. Denk aan mensen met een beperking of een handicap. Mensen met een psychiatrische achtergrond. Of mensen die kampen met psychische problemen, zoals verslaving, een burn out of een depressie.

Zij kunnen zich kwetsbaar en weerloos voelen. En zich terugtrekken. Onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen leiden vaak tot een sociaal isolement. Zonder een breed sociaal netwerk is het moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. En zo dreigen juist de 'gewone' dingen in het gedrang te komen. Samen iets leuks doen. Samen praten over wat je hebt meegemaakt of over hoe je je voelt. Samen nieuwe dingen leren en nieuwe ervaringen opdoen.

Samen met anderen is het leven mooier.

Dat is de essentie van het thema van dit jaar: Samen Meer.

We hebben vandaag mensen van tien organisaties in ons midden die bewijzen dat je samen met anderen meer kunt bereiken. Heel 'gewoon'. Maar juist in het mogelijk maken van het gewone, zit het bijzondere! Daarom verdient U onze waardering.

Uw initiatieven zijn heel verschillend. Sommige zijn groot, andere klein. Sommige bestaan al vele jaren, andere zijn nog vrij nieuw. Soms gaat het om één activiteit (zoals hardlopen of theater maken) en soms biedt U een groot scala aan verschillende activiteiten.

Maar hoe groot de veelzijdigheid ook is, ik zie toch drie verbindende elementen.

Ten eerste: U maakt ontmoetingen mogelijk tussen mensen die elkaar niet vanzelf tegenkomen. U legt nieuwe verbindingen.

Ten tweede: die verbindingen geven mensen nieuw perspectief. Ieder mens wil zinvol bezig zijn en gewaardeerd worden. U geeft mensen het vertrouwen dat ze ertoe doen en dat ze gezien en gehoord worden.

Ten derde: het is géén eenrichtingverkeer. De verbindingen zijn wederkerig. Alle deelnemers - dus óók de vrijwilligers - worden er sterker en 'rijker' van. U helpt mensen te groeien, in sociale contacten, kennis, vaardigheden en levenservaring.

De drie organisaties die we vandaag eren met een Appeltje van Oranje, laten dat op een bijzondere manier zien.

AanZet in Leeuwarden is er voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Natuurlijk is goede zorg van belang als je met psychische problemen kampt. Maar goede zorg alléén is niet voldoende. AanZet biedt mensen een veilige omgeving om weer zinvol méé te kunnen doen in de samenleving.

Wat AanZet zo bijzonder maakt, is dat de ervaringsdeskundige zèlf vrijwilliger kan zijn. Sterker nog: 70 procent van de vrijwilligers heeft zelf een psychische kwetsbaarheid. Zij draaien mee als maatje, in het Sociaal Café, als computeradviseur of als coach. Ze zijn actief voor anderen, en putten daar kracht en zelfvertrouwen uit. Een prachtig en veelzijdig project dat mensen met elkaar verbindt!

Buurtmarkt Breedeweg wint vandaag óók een Appeltje. Breedeweg was een dorp zonder middelpunt geworden nadat de laatste winkel was gesloten. Maar sinds anderhalf jaar heeft Breedeweg weer een hart! Dankzij de buurtmarkt en de fantastische mensen die er werken. Mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt runnen samen een mooie winkel met producten uit de streek. Iedereen is er blij mee: klanten, boeren en leveranciers uit de regio èn medewerkers. De buurtmarkt geeft mensen nieuw perspectief.

Ik was er vorige maand op bezoek. Caissière Jessica vertelde me trots over haar werk en haar ambities: "Ik wil alle prijzen uit mijn hoofd leren en nóg beter worden."

MeeleefGezin uit Doorn is de derde winnaar. Elke ouder weet dat opvoeden soms best uitdagend kan zijn. Maar als je psychiatrische moeilijkheden hebt, is het extra moeilijk. Een beetje steun van andere ouders, kan wonderen doen. MeeleefGezin brengt kwetsbare en stabiele gezinnen met elkaar in contact. Er is altijd een veilige logeerplek voor de kinderen, terwijl de ouders de kans hebben even op adem te komen. Een mooi, verbindend initiatief!

Alle drie de winnaars bewijzen het: méér samen is samen méér!

Ik ben er trots op deze drie initiatieven met een Appeltje van Oranje te mogen bekronen.

Ze zijn alle drie van hoge kwaliteit.

Toch krijgt één van de drie de Grote Appel.

Omdat dit initiatief uitblinkt in veelzijdigheid en reikwijdte. En omdat het in een lange reeks van jaren zijn waarde heeft bewezen.

De Grote Appel 2014 gaat naar….
AanZet in Leeuwarden!

Ik wens alle winnaars van harte geluk en heel veel succes in de toekomst.