Korte toespraak van Koningin Máxima bij de start van de jaarbijeenkomst NLGroeit

Dames en heren,

Twee maanden geleden - op de Dag van de Ondernemer - was ik te gast bij een onderneming met een bijzonder verhaal. Slagerij Van Eijk in Voorschoten. Een familiebedrijf met een geschiedenis van 45 jaar.

Aad van Eijk begon de slagerij in 1971. Zijn vader was boer, en die gaf hem een koe om de zaak op weg te helpen.

Veertig jaar lang runde hij de slagerij met hart en ziel. Zijn zoons Walter en Ronald raakten steeds meer bij het bedrijf betrokken. En vijf jaar geleden namen zij de zaak over, samen met hun zus Carla, die daarvoor haar baan bij Nestlé opgaf.

We weten allemaal dat het vijf jaar geleden helemaal geen gemakkelijke tijd was. Maar de familie Van Eijk had toch de durf om te innoveren en te investeren. Vorig jaar openden ze een gloednieuwe zaak, nota bene in een winkelstraat met veel leegstand.

Een nieuwe zaak...
Met een nieuwe inrichting.
Met verse maaltijden bereid door een Indonesische kok.
Met een eigen weblog waarop je recepten vindt.
En met workshops voor de klanten die zelf niet zo handig zijn in de keuken.

Sinds de nieuwe zaak openging, is de omzet met dertig procent gestegen.

Vader Aad nadert de zeventig, maar helpt nog steeds mee. Toen de nieuwe winkel openging, gaf hij zijn kinderen een koe. Net als zijn vader had gedaan in 1971.

Ik bewonder de gedrevenheid van al die ondernemers die hun best doen hun bedrijf te laten groeien. Zij leveren een geweldige prestatie.
Er is namelijk iets bijzonders aan de hand met die groei. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers in de 'Staat van het MKB' van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Het MKB is in een nieuwe marktdynamiek terecht gekomen, waarin alles steeds sneller gaat.

Dynamiek is een teken van gezondheid in de economie. Ze biedt nieuwe kansen en creëert nieuwe bedrijvigheid. Ruim 570.000 banen in ons land zijn te vinden bij bedrijven die 5 jaar geleden nog niet bestonden. Dat is 15 procent van het totaal aantal banen in het MKB!

Bij bedrijven die al wat langer bestaan, is het verhaal tweeledig. Een deel profiteert en weet in deze dynamiek nog harder te groeien. Een ander deel slaagt er niet in om mee te veranderen en loopt het risico dat hun omzet steeds harder gaat dalen. Als een zeephelling waar je steeds sneller van af glijdt.

Ondernemen is dus steeds meer een survival of the fittest. Wie zich het best weet aan te passen aan veranderingen, wint en kan ook in de toekomst winnen.

Dat vraagt veel van ondernemers! Je moet altijd scherp blijven. Altijd alert. Altijd vooruitkijken en vernieuwen.

Vernieuwen kost geld; innoveren zonder financiering gaat niet. Er is het nodige verbeterd, maar toch hebben ondernemers met goede plannen vaak nog moeite om aan kapitaal te komen. Daar moeten we echt aandacht aan blijven geven.

Maar even belangrijk zijn een ondernemende houding en coaching en begeleiding door mensen met ervaring. Daar is NLGroeit voor bedoeld. Ik vind het fantastisch hier zoveel ondernemers te zien die zich vrijwillig inzetten om collega's te helpen met groeien. Als iedereen twee of drie anderen helpt, en zij helpen op hun beurt óók weer twee of drie collega's, dan gaan we echt een verschil maken!

Vorig jaar heb ik U uitgedaagd om Uw groei vast te houden en zo nieuwe banen te scheppen. Die uitdaging blijft staan. Want werk biedt mensen toekomstperspectief!

Groeien kun je leren. En daarvoor ben je nooit te oud. Of je nu net begint met je start-up, of al 45 jaar bezig bent, zoals de familie Van Eijk. Dus alstublieft maak gebruik van de mogelijkheden die NLGroeit biedt.

Ik wens U allen heel veel succes en ook plezier toe met het realiseren van Uw groeiplannen en met het helpen anderen te laten groeien!

Dank U wel.