Toespraak van Koningin Máxima tijdens de Global Money Week, Amsterdam

Goedemorgen,

Geweldig dat jullie er zijn. We hebben het vandaag over een onderwerp waar iedereen elke dag mee te maken heeft. Of je nu 13 jaar bent, of 30 jaar, of 60 jaar: goed met geld kunnen omgaan is voor iedereen belangrijk.

Een euro kun je maar één keer uitgeven.
Kies je die broek van dat dure merk?
Of koop je voor hetzelfde geld twee broeken zonder dure logo’s?
Geef je je geld uit aan snacks?
Of neem je brood van huis mee, waardoor je geld overhoudt?

Misschien vergelijk je jezelf wel met leeftijdgenoten op social media. Laat je je leiden door wat anderen doen? Of door wat je zelf belangrijk vindt? Is er iets dat je héél erg graag wilt hebben maar dat nu nog te duur is om te kopen, bijvoorbeeld een nieuwe fiets, een skateboard of een paar sneakers? Wie daar goed over nadenkt, kan beter kiezen en plannen. Stap voor stap kun je dan misschien wèl genoeg geld bij elkaar krijgen om je doel te bereiken, door elke maand wat te sparen.

Goed met geld omgaan is niet altijd gemakkelijk. Het valt niet mee in een wereld vol mooie reclames, etalages en webwinkels. Gelukkig sta je er niet alleen voor! Het is goed om er thuis over te praten, met je ouders. Zij hebben vast goede tips. Steeds meer scholen besteden in de les aandacht aan geldzaken. Er zijn ook veel hulpmiddelen om goed zicht te houden op je eigen geld. Een bankrekening helpt bijvoorbeeld. Dan zie je via internet precies wat er binnenkomt en wat er afgaat.

In deze Week van het Geld wordt overal in Nederland nog extra aandacht besteed aan verantwoord omgaan met geld. En dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld, want het is ook Global Money Week, met als thema ‘Leren; Sparen; Verdienen’. ‘Learn; Save; Earn’.

Deel je ervaringen. Praat er over, met elkaar, op school en thuis. En durf bewust te kiezen! Ik wens jullie daarmee heel veel succes!