Korte toespraak van Koning Willem-Alexander op het stadhuis van Wenen tijdens het staatsbezoek aan Oostenrijk

De toespraak is uitgesproken in het Duits.

Meneer de burgemeester,

Dank u wel voor uw hartelijke woorden. Mijn vrouw en ik kennen uw stad goed en het is voor ons een groot plezier om hier terug te zijn, aan het begin van ons staatsbezoek aan de Republiek Oostenrijk.

Wenen is een stad om van te houden en een plek om je thuis te voelen. Hier klopt het hart van Europa. Om de woorden van de grote Stefan Zweig aan te halen: “Nirgends ist es leichter, Europaër zu sein.”

Dit is de tijd om onze Europese vrienden te omarmen. Samen geloven wij in vrijheid, in menselijkheid, in respect voor het recht en in vreedzame samenwerking. Niet zo heel ver hiervandaan worden die waarden ernstig geschonden. Het is belangrijk om juist nu uitdrukking te geven aan onze verbondenheid en eensgezindheid.

Laten we de positieve kracht waarover wij samen beschikken, versterken. Wenen heeft in dit opzicht zóveel te bieden! En dan denk ik niet alleen aan uw positie in de grote wereld, als VN-hoofdstad en zetel van de OVSE. Maar ook aan de wereld dichtbij, van mensen die samenleven in wijken en buurten.

Wonen in Wenen maakt mensen gelukkig. Wat is uw geheim? Wij hopen tijdens ons bezoek iets daarvan te ontdekken.

Daarom, meneer de burgemeester: dank u wel voor uw gastvrijheid in het prachtige Wenen. Het is fantastisch hier te zijn.