Huwelijk en gezin

Koning Willem-Alexander is getrouwd met Koningin Máxima. Ze hebben drie dochters, Prinses Catharina-Amalia (de Prinses van Oranje), Prinses Alexia en Prinses Ariane.

Verloving

Op 30 maart 2001 maakten Prinses Beatrix, destijds Koningin, en Prins Claus de verloving van de Prins van Oranje met Máxima Zorreguieta bekend. Op 3 juli 2001 aanvaardden de Eerste en Tweede Kamer de toestemmingswet voor het huwelijk, die door de regering was ingediend.

Huwelijk

De burgemeester van Amsterdam, mr. M.J. Cohen, voltrok op 2 februari 2002 het burgerlijk huwelijk in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De kerkelijke inzegening vond aansluitend plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam door dominee C.A. ter Linden en pater R. Braun. 

Lees meer over de huwelijksdag.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima traden in 2002 in het huwelijk
Beeld: © RVD - Jeroen van der Meyde
Amsterdam, 2 februari 2002: De Prins van Oranje en Prinses Máxima poseren voor hun huwelijksportret in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Paleis Huis ten Bosch

Het paar ging eerst wonen op het Noordeinde 66 in Den Haag. In het voorjaar van 2003 verhuisden zij naar de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. Vanaf januari 2019 wonen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun drie dochters in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Dochters

Op 7 december 2003 werd het eerste kind van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima geboren, Prinses Catharina-Amalia, de huidige Prinses van Oranje. Op 26 juni 2005 werd hun tweede dochter, Prinses Alexia geboren. Hun derde dochter, Prinses Ariane werd geboren op 10 april 2007. De drie dochters kwamen in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag ter wereld.

Vergroot afbeelding
Beeld: © RVD - Erwin Olaf
Amsterdam, maart 2018: (v.l.n.r.) Prinses Ariane, Prinses Alexia, de Prinses van Oranje in het Koninklijk Paleis Amsterdam.