Monumenten

De oudste monumenten verbonden met de geschiedenis van het Koninklijk Huis zijn de grafmonumenten van het Huis Nassau uit de 15e en 16e eeuw in de Grote Kerk in Breda.

Beeld: ©ANP / Koen van Weel
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Verschillende soorten monumenten

Er zijn verschillende soorten monumenten die zijn verbonden met het Koninklijk Huis.

Afbeelding grafmonument
Grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft.

Praalgraf

Het praalgraf van Willem van Oranje in Delft was een eerbetoon aan hem van de Staten-Generaal.

Nationale monumenten

Er zijn ook nationale monumenten opgericht waar het Koninklijk Huis een speciale band mee heeft, zoals het monument op het Plein 1813 in Den Haag ter herinnering aan het herwinnen van de onafhankelijkheid in 1813, en het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Standbeelden

Pas sinds de 19e eeuw worden er standbeelden opgericht voor leden van het Huis Oranje-Nassau. Dit gebeurt meestal na hun overlijden. Vaak zijn het borstbeelden.

©RVD
Ruiterstandbeeld van Koning Willem II op het Buitenhof in Den Haag.

Een standbeeld kan geplaatst worden na een besluit van de regering of naar aanleiding van een plaatselijk initiatief. Bekend zijn het ruiterstandbeeld van Koning Willem II op het Buitenhof in Den Haag en de vele standbeelden van Koningin Emma uit de jaren '30 van de 20ste eeuw.

Het standbeeld van Koningin Wilhelmina voor Paleis Noordeinde, gemaakt door Charlotte van Pallandt, is een nationaal monument.

Het beeld van Koningin Juliana en Prins Bernhard dat staat op het voorterrein van Paleis Soestdijk, is gemaakt door Kees Verkade.