Paleis Huis ten Bosch

Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audiënties en ontvangsten.

In het hoofdgebouw van het paleis zijn de representatieve ruimtes, waarvan de Oranjezaal het middelpunt vormt. Het gezin van de Koning woont in de Wassenaarse vleugel. De Haagse vleugel wordt onder andere gebruikt als gastenverblijf.

Paleis Huis ten Bosch is eigendom van de staat en bij wet aan de Koning ter beschikking gesteld. Het paleis is gevestigd in het Haagse Bos in Den Haag.

Geschiedenis Paleis Huis ten Bosch

In 1645 werd begonnen met de bouw van Paleis Huis ten Bosch. Onder de Franse overheersing werd het paleis nationaal bezit. Vanaf de uitroeping van Willem I tot Koning der Nederlanden in 1815 is Paleis Huis ten Bosch regelmatig door leden van het Koninklijk Huis bewoond.

Paleis Huis ten Bosch had tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig te lijden. Na de bevrijding bleek het paleis onbewoonbaar. De kunstschatten waren wel op tijd in veiligheid gebracht, maar muren, zolderingen en vloeren waren beschadigd door kogels, granaat- en bomscherven.

Tussen 1950 en 1981 werd het paleis twee keer gerestaureerd. Vanaf 1981 woonde Koningin Beatrix er met haar gezin. In 2014 verhuisde Prinses Beatrix naar Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Het paleis is enkele jaren niet in gebruik geweest vanwege renovatie door het Rijksvastgoedbedrijf. In 2019 verhuisde Koning Willem-Alexander en zijn gezin naar Paleis Huis ten Bosch.