Woensdag 21 november 2018: Amsterdam

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen de president van Singapore, mevrouw Halimah Yacob, en haar echtgenoot voor een staatsbezoek aan Nederland. Het bezoek stond in het teken van innovatie en economie.

  • Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk

    Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heten president Halimah en haar echtgenoot officieel welkom op de Dam in Amsterdam.

Inspectie erewacht

Na de inspectie van de erewacht vond in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Singaporese autoriteiten. Na de ontvangst legde de president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
De erewacht staat klaar bij het Koninklijk Paleis Amsterdam voor de ontvangst van de president van Singapore en haar echtgenoot.

Vernieuwing in de Amsterdamse haven

In de middag bezochten Koning Willem-Alexander en president Halimah Prodock in Amsterdam. Deze innovatiehub voor startups is in 2016 in het leven geroepen om vernieuwing in de Amsterdamse haven te faciliteren en stimuleren.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
De Koning en president Halimah bezoeken Prodock, een innovatiehub voor startups.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaven een korte toelichting op de uitdagingen die steden tegenkomen op hun weg naar ‘smart cities’ met een circulaire economie.

Waternet en onderzoekers van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions presenteerden samen met startup-ondernemers oplossingen die hierop gericht zijn. Zoals 3D-printing met gerecycled plastic afval waarvan stadsbankjes worden gemaakt. Ook werd een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Nederland en Singapore op het gebied van milieu en water.

Staatsbanket

De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Volgens traditie hield zowel de Koning, als het bezoekend staatshoofd een toespraak. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, president Halimah Yacob en haar echtgenoot Mohamed Abdullah Alhabshee poseren in de Kleine Ontvangkamer voorafgaand aan het staatsbanket.
  • Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk

    “Nederland koestert de speciale band met Singapore, een land dat niet bang is de toekomst te omarmen. In veel opzichten is Uw jonge land een voorbeeld: een pionier die anderen de weg wijst.” - Koning Willem-Alexander.

'Blossom Panache'-servies

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Tijdens het staatsbanket is de tafel ingedekt met het speciale ‘Blossom Panache’-servies.

Het servies, met een ijsvogel die van tak naar tak vliegt, was afgelopen zomer te zien tijdens de openstelling van Paleis Noordeinde. Op de pagina Inkomende staatsbezoeken vindt u meer informatie. Ook kunt u foto's van het servies bekijken en downloaden.