Woensdag 13 december, Den Haag en Amsterdam

De president van de Republiek Korea, Yoon Suk Yeol, bracht dinsdag 12 en woensdag 13 december 2023 een staatsbezoek aan Nederland. Hij werd daarbij vergezeld door zijn echtgenote Kim Keon Hee.

Ochtend

Bezoek aan Staten-Generaal

President Yoon bezocht de Staten-Generaal in Den Haag. De president had een ontmoeting met de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, en de waarnemend voorzitter van de Tweede Kamer.

Regeringslunch

De president werd door minister-president Rutte ontvangen op het Binnenhof, waar zij in gesprek gingen over verschillende onderwerpen in het partnerschap tussen de landen, zoals economische veiligheid en de stabiliteit in de Indo-Pacific regio. Daarna werden er enkele MoU’s getekend. Vervolgens vond er een regeringslunch plaats in het bijzijn van de Koning.

Vergroot afbeelding Staatsbezoek Republiek Korea Regeringslunch
Beeld: ©RVD
Minister-president Rutte biedt de president van de Republiek Korea een regeringslunch aan op het Binnenhof. De Koning is bij de lunch aanwezig.
Vergroot afbeelding Staatsbezoek Republiek Korea Regeringslunch
Beeld: ©RVD
Voorafgaande aan de regeringslunch worden enkele Memorandums van Overeenstemming (MoU’s) getekend.

Middag

Ontmoeting veteranen

Op het Koninklijk Paleis Amsterdam spraken de Koning en president Yoon met Nederlandse veteranen van de Koreaoorlog. Tijdens de ontmoeting werd stilgestaan bij het verleden van de bilaterale relatie tussen Nederland en de Republiek Korea. 

Vergroot afbeelding Staatsbezoek Republiek Korea ontmoeting veteranen
Beeld: ©Ministerie van Defensie
De Koning en president Yoon gaan in gesprek met Nederlandse veteranen van de Koreaoorlog.

Business Forum

Tijdens het Business Forum werd er een rondetafelgesprek met CEO’s georganiseerd door VNO-NCW en de Zuid-Koreaanse handelsorganisatie KITA. Daarnaast was er een sessie voor bedrijven in het teken van ‘partnerschap door innovatie’ die sectoren als hightech, energietransitie en agrifood/tuinbouw aan elkaar verbond. Ook werden verschillende MoU’s ondertekend tussen bedrijven en met overheden. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was aanwezig gedurende het gehele Business Forum. De Koning en president Yoon waren aanwezig bij de afsluiting van het programma, waarbij president Yoon een toespraak hield.

Avond

Contraprestatie

‘s Avonds boden de president en zijn vrouw het Koningspaar een klassieke Koreaanse muziek- en dansvoorstelling aan in AFAS Live in Amsterdam. Na de voorstelling nam het Koninklijk Paar afscheid van president Yoon en zijn vrouw.

Vergroot afbeelding Staatsbezoek Republiek Korea Contraprestatie
Beeld: ©Mischa Schoemaker
Het Koninklijk Paar komt, samen met president Yoon en zijn vrouw, aan bij AFAS Live in Amsterdam.
Vergroot afbeelding Staatsbezoek Republiek Korea Contraprestatie
Beeld: ©Government of the Republic of Korea
Na de voorstelling neemt het Koninklijk Paar afscheid van president Yoon en zijn vrouw.

De andere dag van het staatsbezoek