Dinsdag 6 juli 2021, Berlijn

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten op de tweede dag van het staatsbezoek de Bondsdag. De Bondsdag is het Duitse parlement, gezeteld in het Rijksdaggebouw. 

Bezoek Bondsdag

  • Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Bondsdag
    Beeld: ©RVD

    Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het Duitse parlementsgebouw.

Na een ontmoeting met de Bondsdagpresident dr. Wolfgang Schäuble, kreeg het paar een rondleiding door het gebouw. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek met afgevaardigden van de Beneluxparlementariërgroep. 

Gropius Bau

Hierna vertrok het Koninklijk Paar naar Gropius Bau, een museum voor moderne kunst in Berlijn. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima kregen een introductie op het thema nieuwe materialen en duurzaam circulair design en bekeken diverse projecten van nieuwe materialen. Na een gesprek met de designers bezochten zij de tentoonstelling ‘Kosmos Weben'.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij machine met grote klossen garen.
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar hoort in het museum Gropius Bau meer over het programma 'ALL GOOD(S), New materials for Architecture, Design and Fashion for a future circular economy'.
Vergroot afbeelding Koning bij tafel van designproject en projectleider.
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander in gesprek met een maker die voor zijn projecten gebruik maakt van nieuwe materialen.

Toespraak in Bondsraad

Het Koninklijk Paar bezocht de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien Duitse deelstaten in het Duitse politieke stelsel. Samen met de Bondsdag vormt de Bondsraad het Duitse parlement.

Koning Willem-Alexander hield ten overstaan van de ministers-presidenten van de Duitse deelstaten een toespraak.
 

Gesprek met bondskanselier Merkel

  • Koninklijk Paar ontmoet Angela Merkel
    Beeld: ©Patrick van Katwijk

    De Koning en Koningin hebben een gesprek met Angela Merkel, sinds 2005 bondskanselier van Duitsland.

Waterstofsymposium

Het Koninklijk Paar bezocht vervolgens een symposium over waterstof. Staatssecretaris Keijzer en de Duitse minister Altmaier hielden toespraken over de Duits-Nederlandse economische relatie, de samenwerking op het gebied van waterstof en over het innovatie- en technologiepact dat beide landen ondertekend hebben.

Na het bekijken van een virtual reality-film werden diverse gesprekken gevoerd over onder andere samenwerking, verduurzaming en innovatie.

Vergroot afbeelding Staatssecretaris Mona Keijzer houdt toespraak op Waterstofsymposium
Beeld: ©RVD
De Koning en Koningin luisteren naar een toespraak van staatssecretaris Mona Keijzer over het innovatie- en technologiepact en waterstof.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met VR-bril tijdens Waterstofsymposium
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bekijken een virtual reality-film tijdens het Duits-Nederlandse Waterstofsymposium.

Contraprestatie

De tweede dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een contraprestatie. Als blijk van waardering voor de geboden gastvrijheid, bood de Koning een cultureel programma aan. In het Konzerthaus in Berlijn gaf het Koninklijk Concertgebouworkest een optreden. 

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima voor concertzaal.
Beeld: ©Mischa Schoemaker
Het Koninklijk Paar poseert met bondspresident Frank-Walter Steinmeier en diens echtgenote, mevrouw Elke Büdenbender, bij het Konzerthaus Berlin.