Vrijdag 14 juni 2019: Cork

De Koning en Koningin reisden de derde dag van het staatsbezoek naar Cork. Na aankomst op het vliegveld werden zij welkom geheten door de burgemeester van de stad in het stadhuis.  

Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk

Het Koningspaar wordt bij het stadhuis van de Ierse stad Cork welkom geheten door de Lord Mayor.

Vervolgens voer het gezelschap van Cork naar Cobh, waarbij het Koninklijk Paar uitleg kreeg over recente en toekomstige havenontwikkeling en –uitbreiding, inclusief de ontwikkeling van de nieuwe diepzeeterminal.

©RVD
In de haven van Cork krijgen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima uitleg over recente en toekomstige havenontwikkeling en -uitbreiding.

Aangekomen in Cobh sloot de delegatie aan bij de Nederlandse bedrijven van de economische missie en hun Ierse counterparts uit de sector maritieme infrastructuur en havenontwikkeling. Het Koninklijk Paar ging in gesprek met de bedrijven waarbij haveninfrastructuur en digitalisering van havendiensten centraal stonden en de ontwikkeling van diepzeeterminal Ringaskiddy. Daarnaast was er aandacht voor de samenwerking tussen Nederlandse en Ierse havens.

Ook werd in aanwezigheid van de Koning en Koningin verdere samenwerking tussen Nederlandse en Ierse partners bekrachtigd door een ondertekeningsceremonie tussen verschillende partijen.

©RVD
In Cobh sluit de delegatie aan bij de Nederlandse bedrijven van de economische missie en hun Ierse counterparts uit de sector maritieme infrastructuur en havenontwikkeling. Het Koningspaar wordt ontvangen door de Mayor van County Cork.
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk

De verdere samenwerking tussen Nederlandse en Ierse partners wordt bekrachtigd door een ondertekeningsceremonie tussen verschillende partijen.

Het staatsbezoek werd afgesloten met een bezoek aan Camden Fort Meagher in Crosshaven. Bij dit bezoek stonden de vele vrijwilligersinitiatieven centraal. Ierlands landelijke gebieden kenden  een sterke maatschappelijke betrokkenheid en een groot verenigingsleven. Het Koningspaar sprak tijdens een rondgang door het fort met verschillende vrijwilligersorganisaties uit de regio die op verschillende terreinen werken aan sociaal-maatschappelijke cohesie. Het paar werd ontvangen door vrijwilligers van Rescue Camden, de organisatie die het fort, dat ooit dienst deed om Cork te verdedigen tegen de protestantse Willem III van Oranje, in ere heeft hersteld.

©RVD
In Crosshaven spreekt het Koninklijk Paar met verschillende vrijwilligersorganisaties uit de regio.
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk

Het staatsbezoek aan Ierland eindigt bij Camden Fort Meagher.

“Thank you Ireland for a wonderful visit to your beautiful country. Go raibh maith agaibh!” - WA en Máxima