Dinsdag 10 maart 2020, Jakarta

Het staatsbezoek begon in Jakarta met een kranslegging op het Indonesisch ereveld Kalibata ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogen en in het bijzonder de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945 – 1949).

Kranslegging Kalibata

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar legt een krans op Indonesisch ereveld Kalibata in Jakarta, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogen en in het bijzonder de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

Verklaring Koning

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander houdt een verklaring in het presidentieel paleis in Bogor.

Welkomstceremonie

Daarna volgde de officiële welkomstceremonie op het presidentieel Paleis in Bogor, waar president Joko Widodo en zijn echtgenote Iriana Widodo het Koninklijk Paar ontvingen.

Na de audiëntie volgde een breder delegatie-overleg. Aansluitend bood president Widodo een staatslunch aan, voorafgegaan door een gezamenlijke persverklaring.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Inspectie van de erewacht.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima planten een boom in de tuin van het presidentieel paleis in Bogor.

In de middag legden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans op het Nederlands ereveld Menteng Pulo. Dit ereveld telt bijna 4.300 graven van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog om het leven zijn gekomen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Kranslegging Menteng Pulo.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Kranslegging Menteng Pulo.

Bezoek aan chocoladefabriek Pipiltin Cocoa

Vervolgens bezocht het Koninklijk Paar chocoladefabriek Pipiltin Cocoa. Dit bedrijf werkt samen met boeren uit diverse streken van Indonesië. De boeren leren hoe zij op duurzame wijze cacao kunnen produceren. Pipiltin Cocoa maakt chocolade met het idee dat chocolade beter smaakt als het van goede herkomst is. Zo zet het bedrijf zich in voor het behoud van het kwetsbare regenwoud en levensonderhoud voor lokale boeren.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima krijgen een rondleiding door chocoladefabriek Pipiltin Cocoa in Jakarta.

In de avond ontmoetten de Koning en Koningin de deelnemers van de economische missie en waren zij aanwezig bij de ondertekening van diverse samenwerkingsovereenkomsten tussen Indonesische en Nederlandse bedrijven.

Fototentoonstelling ‘Innovation’ in het Erasmus Huis

Aansluitend bekeek het Koninklijk Paar in het Erasmus Huis, dat dit jaar 50 jaar bestaat, de fototentoonstelling ‘Innovation’, onderdeel van een wedstrijd voor jonge Indonesische fotografen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar bekijkt de fototentoonstelling ‘Innovation’, onderdeel van een wedstrijd voor jonge Indonesische fotografen. 

Ontvangst Nederlandse Gemeenschap

Aansluitend vond in het Erasmus Huis de Ontvangst Nederlandse Gemeenschap (ONG) plaats. Het Koninklijk Paar ontmoette in Indonesië wonende Nederlanders. De ONG is een vast onderdeel tijdens staatsbezoeken aan het buitenland.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar ontmoet in Indonesië wonende Nederlanders.