Staatsbezoek Zuid-Afrika

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten op uitnodiging van president Cyril Ramaphosa van de Republiek Zuid-Afrika een staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Het bezoek vond plaats van woensdag 18 tot en met vrijdag 20 oktober 2023. Het Koninklijk Paar werd tijdens het staatsbezoek begeleid door minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken.

Het staatsbezoek stond in het teken van de goede betrekkingen en een gelijkwaardig partnerschap tussen beide landen. Zuid-Afrika is voor Nederland één van de belangrijkste partners op het Afrikaanse continent op economisch, politiek, cultureel, onderwijs en wetenschapsgebied. Nederland en Zuid-Afrika werken actief samen aan oplossingen voor een rechtvaardiger, inclusievere en duurzamere toekomst. Vanuit het gedeelde verleden wordt op voet van gelijkwaardigheid vooruit gekeken naar een gezamenlijke toekomst. Belangrijke thema’s tijdens het bezoek waren duurzame en inclusieve groei, culturele samenwerking, mensenrechten en rechtsgelijkheid en kennis- en wetenschapsuitwisseling.

Voorafgaand aan en gedurende het staatsbezoek vond er een kennismissie plaats onder leiding van minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook vond er een economische missie plaats op het gebied van toekomstbestendige land- en tuinbouw, groene waterstof en circulaire afvalbeheer onder leiding van minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Tevens nam minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken voorafgaand aan de officiële welkomstceremonie deel aan de Zuid-Afrika – Nederland Joint Commission for Cooperation. Daarnaast was ook minister Ollongren van Defensie aanwezig bij enkele programmaonderdelen.