Donderdag 13 oktober, Gotenburg

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten dinsdag 11 tot en met donderdag 13 oktober 2022 een staatsbezoek aan Zweden.

De derde dag van het staatsbezoek vond plaats in Gotenburg en begon met een bezoek aan het Lindholmen Science Park. Hier werken wetenschappers, bedrijven en de overheid samen aan innovaties die bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame steden, aan duurzame mobiliteit en aan digitalisering.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken het Lindholmen Science Park in Gotenburg
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en het Zweeds Koninklijk Paar bezoeken het Lindholmen Science Park in Gotenburg.

Hierna voer het gezelschap met een elektrische veerboot naar de residentie van de gouverneur van de provincie Västra Götaland waar een lunch plaatsvond. ’s Middags was er een boottocht door de haven van Gotenburg. Aan boord werd een toelichting gegeven op de ontwikkeling van groene corridors voor de scheepvaart om het gebruik van duurzame brandstoffen te stimuleren. Ook werd gesproken over digitale corridors waarbinnen veilig gegevens en elektronische documentatie kunnen worden gedeeld. De havenbedrijven van Rotterdam en Gotenburg ondertekenden op het schip een overeenkomst voor samenwerking.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken een boottocht door de haven van Gotenburg
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk gezelschap maakt een boottocht door de haven van Gotenburg.

Het staatsbezoek werd afgesloten met een bezoek aan het Experience Center van Volvo Trucks waar een demonstratie was van elektrische vrachtauto’s en elektrische graafmachines. Hier werden ook de ontwikkelingen gedeeld rond duurzaam vrachtvervoer en verduurzaming van de toeleveringsketen.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken het Experience Center van Volvo Trucks
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar brengt een bezoek aan het Experience Center van Volvo Trucks.
Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander maakt een korte rit in een elektrische vrachtauto in het Experience Center van Volvo Trucks
Beeld: ©RVD
Na een demonstratie maakt Koning Willem-Alexander een korte rit in een elektrische vrachtauto.
Vergroot afbeelding Koningin Máxima bestuurt een elektrische graafmachine in het Experience Center van Volvo Trucks.
Beeld: ©RVD
Koningin Máxima bedient een elektrische graafmachine.

"Heel hartelijk dank voor de gastvrije ontvangst. Wij hadden Zweden al in ons hart gesloten maar na dit staatsbezoek is onze bijzondere band nog groter geworden. Tack så mycket!" - Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima

Andere dagen van het staatsbezoek aan Zweden