Onderscheidingsvlaggen

Leden van het Koninklijk Huis hebben een persoonlijke vlag, een onderscheidingsvlag genoemd. De vlag van de Koning heet de Koninklijke standaard. De onderscheidingsvlaggen worden, evenals hun wapens, bij Koninklijk Besluit vastgesteld.

Vergroot afbeelding Koninklijke standaard met rouwwimpel
Beeld: ©RVD
De Koninklijke standaard met zwarte wimpel.

De onderscheidingsvlaggen worden gevoerd op de auto en soms op het vliegtuig waarin leden van het Koninklijk Huis reizen tijdens officiële bezoeken. Als het lid Koninklijk Huis in Nederland is, kan de vlag ook bij hun woning worden gehesen. Een onderscheidingsvlag en de Koninklijke standaard worden nooit halfstok gehesen. In geval van rouw kan de vlag worden voorzien van een zwarte wimpel.

De onderscheidingsvlaggen van leden van het Koninklijk Huis worden in vier vlakken (kwartieren) verdeeld door een vierarmig kruis met in het midden het Rijkswapen. Alleen op de Koninklijke standaard is het wapen omgeven door het kruis en het lint van de Militaire Willems-Orde. Voor vrouwelijke leden is de vlag ingehoekt. Geboren leden van het Koninklijk Huis voeren een oranje vlag met een blauw kruis, aangehuwde leden een blauwe vlag met een oranje kruis.

Vergroot afbeelding Onderscheidingsvlag Prinses van Oranje
Beeld: ©RVD
Onderscheidingsvlag van de Prinses van Oranje.

De Prinses van Oranje en haar zussen

De Prinses van Oranje en haar zussen (zodra deze ook de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt) voeren een ingehoekte oranje vlag met een Nassaublauw kruis en in het midden het gekroonde Rijkswapen. Linksboven staat de jachthoorn uit het wapen van het Huis Oranje, linksonder staat de rode burcht uit het wapen Zorreguieta.

Koningin Máxima

Koningin Máxima voert een ingehoekte Nassaublauwe vlag met een oranje kruis en in het midden het gekroonde Rijkswapen. Linksboven staat de jachthoorn uit het wapen van het Huis Oranje, linksonder staat de burcht uit het wapen Zorreguieta.

Prinses Beatrix en haar zussen

Prinses Beatrix en haar zussen voeren een ingehoekte oranje vlag met een Nassaublauw kruis en in het midden het gekroonde Rijkswapen. Linksboven staat de jachthoorn uit het wapen van het Huis Oranje, linksonder de roos uit het wapen van het Huis Lippe. Prinses Beatrix voerde toen zij Koningin was de Koninklijke standaard, sinds haar abdicatie in 2013 voert ze weer dezelfde vlag als haar zussen.

Prins Constantijn

Prins Constantijn voert een oranje vlag met een Nassaublauw kruis en in het midden het gekroonde Rijkswapen. Linksboven en rechtsonder staat de jachthoorn uit het wapen van het Huis Oranje, rechtsboven en linksonder de witte burcht uit het wapen Van Amsberg. Koning Willem-Alexander voerde deze vlag ook tot zijn troonsbestijging, sinds dien voert hij de Koninklijke standaard.

Prinses Laurentien

Prinses Laurentien voert een ingehoekte Nassaublauwe vlag met een oranje kruis en in het midden het gekroonde Rijkswapen. Linksboven staat de jachthoorn uit het wapen van het Huis Oranje, linksonder staat de gele ruit uit het wapen Brinkhorst.