Wapens van leden van het Koninklijk Huis

De Koning der Nederlanden voert het Koninklijk wapen. Na troonsafstand voert hij het wapen dat hij als troonopvolger voerde. De overige leden van het Koninklijk Huis aan wie bij geboorte een prinselijke titel is verleend bezitten een persoonlijk wapen.

Ook kunnen leden van het Koninklijk Huis die bij hun huwelijk een persoonlijke titel krijgen, een persoonlijk wapen bezitten. Dit geldt bijvoorbeeld voor Koningin Máxima. Zij kreeg de persoonlijke titels Prinses der Nederlanden en Prinses van Oranje-Nassau, en ook een persoonlijk wapen.

In de wapens van de leden van het Koninklijk Huis zijn steeds in het eerste en vierde kwartier het Rijkswapen en in het tweede en derde kwartier de jachthoorn van het Huis van Oranje opgenomen. In het hartschild is het eigen oorspronkelijke familiewapen geplaatst of het familiewapen van de aangetrouwde vader of moeder.

In 2003 is voor het eerst geen onderscheid gemaakt tussen de zonen en dochters van een echtpaar bij het vaststellen van een wapen. Tot die tijd werd het wapenschild van een Prins gedekt met een helm en dat van een Prinses met een Koningskroon, nu wordt alleen nog de Koningskroon gebruikt.

Koningin Máxima

Het wapen van Koningin Máxima bevat in het eerste en vierde kwartier het Rijkswapen en in het tweede en derde kwartier de jachthoorn van het Huis Oranje. In het hartschild staat het familiewapen Zorreguieta, een burcht met deur en drie kantelen. Als getrouwde vrouw voert zij het wapen in ovale schildvorm.

Prinses Beatrix en haar zussen

Het wapen van Prinses Beatrix en haar zussen bevat in het eerste en vierde kwartier het Rijkswapen en in het tweede en derde kwartier de jachthoorn van het Huis Oranje. In het hartschild staat het familiewapen van het Huis Lippe, de roos. Prinses Beatrix voert dit wapen dat in 1938 voor haar als prinses werd vastgesteld weer sinds haar abdicatie.

De Prinses van Oranje en haar zussen

Het wapen van de Prinses van Oranje en haar zussen bevat in het eerste en vierde kwartier het Rijkswapen en in het tweede en derde kwartier de jachthoorn van het Huis Oranje. In het hartschild staat het familiewapen Zorreguieta, een burcht met deur en drie kantelen.

Vergroot afbeelding Het wapen van de Prinses van Oranje en haar zusjes.
Beeld: ©RVD
Het wapen van de Prinses van Oranje en haar zusjes.

Prins Constantijn

Het wapen van Prins Constantijn bevat in het eerste en vierde kwartier het Rijkswapen en in het tweede en derde kwartier de jachthoorn van het Huis Oranje. In het hartschild staat het familiewapen Van Amsberg, een gekanteelde witte burcht. Koning Willem-Alexander voerde dit wapen tot zijn troonsbestijging.

Prinses Laurentien

Het wapen van Prinses Laurentien bevat in het eerste en vierde kwartier het Rijkswapen en in het tweede en derde kwartier de jachthoorn van het Huis Oranje. In het hartschild staat het familiewapen Brinkhorst, een gele ruit. Als getrouwde vrouw voert zij het wapen in ovale schildvorm.