Mediacode Koninklijk Huis

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft 21 juni 2005 de mediacode bekendgemaakt op de website www.koninklijkhuis.nl.

Het uitgangspunt van deze mediacode is het zoveel mogelijk beschermen van de privacy van de leden van het Koninklijk Huis zonder dat daarbij de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in het gedrang komen. De code sluit aan bij Nederlandse en Europese jurisprudentie.

Media die deze code respecteren worden uitgenodigd voor de mediamomenten rondom het Koninklijk Huis die tot de persoonlijke levenssfeer behoren. Deze vinden met een zekere regelmaat plaats tijdens bijvoorbeeld vakanties.

Hier staat tegenover dat van de media wordt verwacht dat de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis gerespecteerd wordt. Dat wil zeggen dat zij er op mogen vertrouwen niet met camera's of anderszins te worden gevolgd op de momenten dat zij niet op grond van hun officiƫle functies naar buiten treden. Een en ander is in het bijzonder van toepassing op de minderjarige leden van het Koninklijk Huis, tot en met de schooltijd en eventuele vervolgopleidingen.

Mocht geconstateerd worden dat deze code of een onderdeel daarvan door de media wordt geschonden, dan wordt bezien welke maatregelen worden ondernomen. Dit kan zijn uitsluiting bij accreditatie.

21 juni 2005