Troonzetels Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima

Tijdens de inhuldiging in De Nieuwe Kerk op 30 april 2013 zullen Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima plaatsnemen op vergulde armstoelen uit 1901. De stoelen maken deel uit van een ameublement dat Koningin Wilhelmina destijds cadeau kreeg ter gelegenheid van haar huwelijk met Prins Hendrik.

Overeenkomstig de Lodewijk XIV-stijl hebben de armstoelen een brede zitting en een rechte rugleuning. De meubelen werden gemaakt door de firma H.E. Jansen & Zonen te Amsterdam en de bekleding werd uitgevoerd door eenentwintig Amsterdamse vrouwen en meisjes die het ameublement aan Koningin Wilhelmina cadeau deden.

Sinds 1902 staan de meubelen in Paleis Het Loo. De armstoel verwierf in circa 1912 de status van troonzetel toen deze onderdeel uitmaakte van het staatsieportret van Koningin Wilhelmina. Voor de inhuldiging van Koning Willem-Alexander zijn de armstoelen opgeknapt. De oorspronkelijke geborduurde bekleding was niet meer geschikt voor gebruik en is vervangen door een goudkleurige Italiaanse zijden damast. Hierop geappliqueerd is het rijkswapen afkomstig van een bestaande stof, identiek aan de bekleding van de stoelen van Koningin Beatrix en Prins Claus in 1980.

De vier vergulde ceremoniële zetels, waarop Prinses Beatrix en de Prinsessen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane zullen plaatsnemen, zijn afkomstig uit het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ze zijn bekleed met zijden chenille velours met gouddraad. De armstoelen zijn in 1808 geleverd door Joseph Cuel en gewoonlijk opgesteld in de Troonzaal.

De troonzetels van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn van 7 mei tot en met 16 juni 2013 te bezichtigen in Paleis Het Loo. Daar zijn onder andere ook de inhuldigingsmantel en de regalia te zien.