Bezoek Europese Commissie bij start Nederlands EU-voorzitterschap

De Europese Commissie brengt donderdag 7 januari 2016 een bezoek aan Nederland. De Commissie wordt ontvangen door Zijne Majesteit de Koning, heeft een ontmoeting met het voltallige Nederlandse kabinet en spreekt met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Het bezoek markeert de start van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Minister-president Rutte ontvangt de leden van de Europese Commissie donderdagochtend bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Hier zal een korte ontmoeting plaatsvinden tussen de Europese Commissie en het Nederlandse kabinet. Aansluitend hebben minister-president Rutte en de voorzitter van de Europese Commissie, de heer Juncker, een bilaterale ontmoeting in het naastgelegen Europagebouw. In dit tijdelijke gebouw vinden gedurende het half jaar dat Nederland voorzitter is de internationale vergaderingen plaats. De andere leden van het kabinet en de Europese Commissie spreken op dat moment in verschillende sessies over onderwerpen als werkgelegenheid en groei, klimaat en terrorismebestrijding.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Koen van Weel
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen de Europese Commissie op het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima ontvangen de Europese Commissie aan het begin van de middag op het Koninklijk Paleis Amsterdam. Het bezoek van de Commissie wordt afgesloten met een gezamenlijke ontmoeting met leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Nederland is in de eerste helft van 2016 voorzitter van de Europese Unie. Als voorzitter zet Nederland in op een Europese Unie die zich richt op hoofdzaken, die door innovatie groei en banen schept en die burgers en maatschappelijke organisaties actief bij het beleid betrekt.