Prinses Margriet, Prins Constantijn en Prinses Laurentien bij uitreiking ECF Princess Margriet Award for Culture

Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Margriet, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden zijn dinsdagmiddag 15 maart 2016 aanwezig bij de uitreiking van de ECF Princess Margriet Award for Culture in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Evert Elzinga
Amsterdam, 15 maart 2016: Prinses Margriet en Prinses Laurentien met de laureaten van de ECF Princess Margriet Award for Culture; digitaal burgerplatform Medialab-Prado uit Spanje en theatergroep Krétakör uit Hongarije.

Prinses Laurentien, president van European Cultural Foundation (ECF), houdt de openingsspeech. Prinses Margriet reikt de prijzen uit. De prijs van ECF is dit jaar toegekend aan theatergroep Krétakör (Hongarije) en digitaal burgerplatform Medialab-Prado (Spanje). Beide laureaten zijn volgens het ECF voortrekkers op hun vakgebied en zetten cultuur in om mensen bij elkaar te brengen. Door hun creatieve lesmethodes vanuit theater en media stimuleren zij mensen om zich bewust te worden van hun sociale omgeving en om hun omstandigheden te veranderen.

De geëngageerde theatergroep Krétakör, onder leiding van theatermaker Árpád Schilling, gebruikt dramaturgie als middel om verschillende invalshoeken te brengen in een maatschappelijk debat. In 2008 heeft Krétakör deze benadering gekozen en heeft het podiumgebonden theater plaats gemaakt voor theater als sociaal platform.
Medialab-Prado is een digitaal burgerplatform en fysieke werkruimte waar mensen met verschillende talenten bijeenkomen. Samen bouwen zij aan een digitale 'commons' (open gemeenschap) in Madrid, Spanje, en in de wereld. Medialab-Prado heeft een voortrekkersrol vervuld bij veel projecten die latere democratiseringsprocessen tussen de digitale cultuur en de publieke ruimte van Spanje hebben gevoed.

De European Cultural Foundation zet zich in voor cultuur in Europa door samen te werken met denkers en kunstenaars uit de hele wereld. Prinses Laurentien is Prinses Margriet in 2007 opgevolgd als president van de ECF.

RVD, nr. 21