Staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland - programma

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen van maandag 7 november tot en met woensdag 9 november 2016 op uitnodiging van de gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland een staatsbezoek aan het land. De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Minister Henk Kamp van Economische Zaken leidt gelijktijdig een economische missie naar Nieuw-Zeeland. Het Koninklijk Paar bezoekt Wellington, Christchurch en Auckland. Voorafgaand aan het bezoek aan Nieuw-Zeeland brengen de Koning en Koningin van maandag 31 oktober tot en met vrijdag 4 november een staatsbezoek aan Australië.

Het bezoek aan Nieuw-Zeeland staat in het teken van het bevestigen en uitbouwen van de historische en brede bilaterale banden. Nederland en Nieuw-Zeeland delen een lange geschiedenis, die begon toen Abel Tasman in 1642 als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland aandeed. 2017 markeert de 375-jarige betrekkingen tussen beide landen. Tijdens het staatsbezoek is tevens aandacht voor de circa 150.000 Nieuw-Zeelanders van Nederlandse afkomst en de rol die zij hebben gespeeld bij de culturele en economische ontwikkeling van het land. Het Koninklijk Paar heeft zowel in Christchurch als in Auckland een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap.

De focus van de economische missie ligt op de sectoren tuinbouw, life sciences and health, smart cities, sport en agri & food. Er is veel potentie voor intensivering van de economische samenwerking tussen Nederland en Nieuw-Zeeland, met name op het gebied van agri & food. Aan de economische missie nemen bijna zestig bedrijven deel.

Maandag 7 november - Wellington

Het staatsbezoek begint met een officiële welkomstceremonie bij het Government House in Wellington. De ceremonie omvat traditionele Maori-elementen, zoals de haka powhiri (welkomstdans) en de hongi (groet). Daarna volgt een gesprek met gouverneur-generaal Dame Patsy Reddy. Bij het  Pukeahu National War Memorial legt het Koninklijk Paar vervolgens een krans en bezoekt het graf van de onbekende soldaat. Een rondleiding over de Great War Exhibition toont hen de rol van Nieuw-Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling is opgezet door de Nieuw-Zeelandse filmregisseur Sir Peter Jackson in het Dominion Museum.

In de middag hebben de Koning en Koningin gesprekken met minister-president John Key en leider van de oppositie Andrew Little. Ook bezoekt het Koninklijk Paar Park Road Post Production. Dit productiebedrijf heeft een voortrekkersrol in de ontwikkeling van de Nieuw-Zeelandse en internationale filmindustrie, met name op het gebied van digitale visuele effecten. Onder meer de beelden en geluiden voor de films The Hobbit, The Lord of the Rings en King Kong werden hier bewerkt. In de avond houden de gouverneur-generaal en de Koning beiden een toespraak tijdens het staatsbanket in het Government House.

Dinsdag 8 november - Christchurch

Op de tweede dag van het staatsbezoek doen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Christchurch aan. Zij beginnen bij het Willowbank Wildlife Reserve, dat een uitgebreid broedprogramma heeft voor de bedreigde Nieuw-Zeelandse vogelsoort Kiwi. Daarna is er aandacht voor de cultuur en de economische prestaties van de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, de Maori. De Koning en Koningin bezoeken het gemeenschapshuis (marae) en het economisch hoofdkantoor van de Ngai Tahu Iwi, de grootste Maori stam op het Zuidereiland. De stam bedrijft duurzame en innovatieve landbouw waarbij het welzijn van de gemeenschap en de natuur centraal staan. Een bezoek aan de stad Christchurch staat 's middags in het teken van de gevolgen van de aardbeving in 2011, waarbij bijzondere aandacht is voor de wederopbouw en de herinrichting van de stad.

Woensdag 9 november - Auckland

Aan het begin van de derde dag bezoeken de Koning en Koningin de Auckland Art Gallery Toi o Tamaki, waarbij de gedeelde geschiedenis centraal staat. De galerie bezit twee gravures met afbeeldingen van de ontmoeting van Abel Tasman met de Maori in 1642. Ook bekijkt het Koninklijk Paar daar een portretserie van Maorileiders, die op eigen verzoek werden gemaakt door kunstenaar Gottfried Lindauer (1839-1926).

Vervolgens wonen de Koning en Koningin een deel van de economische conferentie 'Future of Food' bij. Nederlandse en Nieuw-Zeelandse kennisinstellingen en bedrijven ontmoeten elkaar tijdens dit eendaagse forum om de onderlinge samenwerking op het gebied van agri & food en tuinbouw te bevorderen. Tijdens een lunch met Nederlandse deelnemers aan de economische missie en vertegenwoordigers uit het Nieuw-Zeelandse bedrijfsleven houden minister Kamp en de Koning beiden een toespraak. Ook bezoekt het Koninklijk Paar die dag het opleidingsschip Spirit of New Zealand. Tijdens een vijfdaagse zeiltocht waarbij ze gezamenlijk het schip besturen, leren jongeren in de leeftijd van 14-15 jaar competenties als samenwerken, communicatie en leiderschap.

RVD, nr. 214