Staatsbezoek aan Vaticaanstad

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van Zijne Heiligheid Paus Franciscus een staatsbezoek aan de Heilige Stoel in Vaticaanstad. Het bezoek vindt plaats op donderdag 22 juni 2017.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Ontmoeting met Paus Franciscus.

De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Ook minister Liliane Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is bij het bezoek aanwezig. Van dinsdag 20 juni tot en met vrijdag 23 juni brengen de Koning en Koningin tevens een staatsbezoek aan de Republiek Italië.

Het staatsbezoek aan Vaticaanstad onderstreept de bilaterale en multilaterale banden tussen Nederland en het Vaticaan. Paus Franciscus vertegenwoordigt 1,2 miljard aanhangers van de katholieke kerk. De kerk is wereldwijd ingebed in het lokale maatschappelijk middenveld. De Heilige Stoel kan vanuit die positie een diplomatieke inspanning leveren bij internationale maatschappelijke uitdagingen zoals conflicten, het klimaat, armoede en migratie.

Programma

In de ochtend brengt het Koninklijk Paar eerst een bezoek aan de Friezenkerk. Dit uit 1140 stammende godshuis staat op de  plek waar al in de 8e eeuw pelgrims uit de lage landen bijeen kwamen. De Koning en Koningin worden ontvangen door de rector, Bisschop Hurkmans, die hier wekelijks een Nederlandse mis opdraagt. De kerk is een symbool van de eeuwenoude historie tussen Nederland en de Heilige Stoel en vormt een inleiding op het bezoek aan Paus Franciscus.

Het staatsbezoek aan het Vaticaan begint daarna officieel met een audiëntie bij Paus Franciscus. Bij aankomst staat de Zwitserse Garde opgesteld, waarna de Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een onderhoud met de kerkelijk leider hebben in de Pauselijke vertrekken. Aansluitend hebben de Koning en Koningin een gesprek met de Vaticaanse regeringsleider, staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin.

Na afloop krijgt de Koning in de Biblioteca Apostolica een aan Willem van Oranje toegeschreven bevelhebbersstaf overhandigd. De katholieke Spanjaarden bemachtigden deze bevelhebbersstaf na hun overwinning op protestantse Nederlandse opstandelingen bij de slag op de Mookerheide (1574). Deze baton wordt in bruikleen gegeven door het Catalaanse Jezuïeten convent Sant Cugat en draagt het wapen van Willem van Oranje. Van april tot en met oktober 2018 is de staf te bezichtigen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, tijdens een expositie over Willem van Oranje.

RVD, nr. 139