Staatsbezoek aan Italië

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Sergio Mattarella van de Republiek Italië van 20 juni tot en met 23 juni een staatsbezoek aan Italië. Naast Rome zullen ook Palermo in het zuiden en Milaan in het noorden worden bezocht. De Koning en Koningin worden vergezeld door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Het Koninklijk Paar brengt eveneens een staatsbezoek aan de Heilige Stoel in Vaticaanstad op donderdag 22 juni.

Het staatsbezoek markeert de Nederlands-Italiaanse relatie die is gebaseerd op een gezamenlijk verleden en sterke onderlinge verbondenheid, als medeoprichters van de Europese Unie en actieve partners in de NAVO en de VN. Daarbij delen Nederland en Italië momenteel een zetel in de VN Veiligheidsraad, Italië dit jaar en Nederland in 2018. Het staatsbezoek aan Italië bevestigt en verdiept de politieke, economische en culturele banden tussen beide landen.

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt gelijktijdig een brede economische missie naar Italië. De missie bestaat uit ondernemers van de sectoren agrifood en tuinbouw, watermanagement en creatieve industrie, met aandacht voor hoogwaardige producten, waterzuivering, mode en textiel en cultureel erfgoed.

Dinsdag 20 juni

Het staatsbezoek vangt aan in Rome, waar president Sergio Mattarella het Koninklijk Paar ontvangt met een welkomstceremonie in het Palazzo del Quirinale. Aansluitend hebben de Koning en Koningin een onderhoud met de voorzitter van de Senaat, Pietro Grasso, en een lunchgesprek met minister-president Paolo Gentiloni.

Bij het Altare della Patria, het Graf van de Onbekende Soldaat, leggen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een krans. Het Koninklijk Paar heeft een ontmoeting met de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Laura Boldrini. Vervolgens spreken zij met de Romeinse burgemeester Virginia Raggi.

's Avonds biedt president Mattarella een staatsbanket aan in het Palazzo del Quirinale, waarbij beide staatshoofden een toespraak houden.

Woensdag 21 juni 

In de Siciliaanse hoofdstad Palermo wonen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op het hoofdbureau van de politie een briefing bij over de justitiële en politiële samenwerking tussen Nederland en Italië op het gebied van de bestrijding van mensenhandel. De aanpak richt zich op criminele organisaties die migranten vanuit Noord-Afrika over de Middellandse Zee naar Europa vervoeren en maakt gebruik van ervaringen uit de strijd tegen de maffia.

In Molti Volti, een centrum voor cultuur, ondernemerschap en ontmoeting, spreken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met bestuurders, hulpverleners en vrijwilligers die in hun werk te maken hebben met de opvang van migranten en met migranten zelf.

Minister Koenders en zijn Italiaanse collega minister Alfano wonen in de universiteit van Palermo een rollenspel bij van de VN Veiligheidsraad met Italiaanse en Nederlandse studenten.

Burgemeester Leoluca Orlando ontvangt het Koninklijk Paar in het historische centrum van Palermo. De Koning en Koningin bezoeken eveneens Palazzo Reale, de zetel van het Siciliaanse parlement. Hier bezichtigen zij onder meer de Cappella Palatina, de voormalige privékapel van de koningen van Sicilië. Zij stamt uit 1130-40 en geldt als het mooiste voorbeeld van Arabisch-Normandische kunst in Palermo.

Het Koninklijk Paar staat ook stil bij een monument voor door de maffia vermoorde magistraten, als Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, op het Piazza della Memoria tegenover het Gerechtsgebouw. Ter afsluiting van het bezoek aan Palermo vindt een lunch plaats met de burgemeester.

's Avonds, terug in Rome, bieden de Koning en Koningin aan president Mattarella en Italiaanse autoriteiten een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. Violiste Janine Jansen verzorgt deze contraprestatie in het Palazzo Colonna. 
Na afloop van het concert neemt het Koninklijk Paar afscheid van president Mattarella.

Donderdag 22 juni 

(Donderdagochtend vindt het staatsbezoek aan de Heilige Stoel plaats)
In de middag vindt op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Rome de ontvangst van de Nederlandse Gemeenschap plaats, waarbij het Koninklijk Paar kennis maakt met in Italië wonende en werkende Nederlanders.

Aansluitend vertrekken de Koning en Koningin naar Milaan, waar met name aandacht is voor onderdelen van de economische missie. Italië is voor Nederland de vijfde exportmarkt wereldwijd.

In Milaan verwelkomt burgemeester Giuseppe Sala het Koninklijk Paar in het Museo Cenacolo Vinciano, bij de muurschildering ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken met leden van de missie agrifood de culinaire conceptstore Eataly. Zij krijgen een rondleiding en bekijken een ‘show cooking class’ van een Nederlandse en Italiaanse chef-kok, die werken met producten uit eigen land.

’s Avonds bezoekt het Koninklijk Paar een voetbal clinic voor jeugdspelers uit de regio. Bij het evenement werken de KNVB, de Italiaanse voetbalbond en voormalige Nederlandse  topspelers bij Italiaanse clubs samen. Clarence Seedorf ontvangt de Koning en Koningin bij de clinic, die plaatsvindt naast de Dom.

Afsluitend wonen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het Trade Dinner bij. Alle leden van de parallelle economische missie zijn aanwezig, met hun Italiaanse netwerk.

Vrijdag 23 juni 

In de ochtend bezoeken de Koning en Koningin de galerie van Rossana Orlandi, een Italiaanse talentscout met oog voor Dutch design. Zij heeft meerdere Nederlandse en buitenlandse vormgevers die in Nederland hebben gestudeerd naar Milaan gebracht. Zij  spreken met jonge aankomende designers en bekende Nederlandse designers als Piet Hein Eek.

Het Koningspaar woont in het toonaangevende design museum La Triennale onderdelen van de economische missie bij. De delegatie Cultureel Erfgoed geeft een toelichting op toepassingen in digitalisering voor onder meer musea en archeologische sites. De Koning en Koningin spreken over de historische, huidige en toekomstige samenwerking tussen Nederland en Italië op het gebied van innovatief watermanagement, zoals havenontwikkeling en interregionale samenwerking.

Tenslotte bezoekt het Paar de tentoonstelling ‘Global Denim Awards’, met innovatieve en duurzame creaties van Nederlandse ontwerpers in samenwerking met Italiaanse weverijen.

RVD, nr. 138