Koningin Máxima opent 'Tien topstukken on tour' in Mauritshuis

Hare Majesteit Koningin Máxima opent woensdagochtend 4 oktober in het Mauritshuis in Den Haag de reizende tentoonstelling 'Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij'. Met deze tentoonstelling willen het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis het belang van nieuwe aankopen voor Nederland tonen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Robin Utrecht
Koningin Máxima tijdens de opening van de reizende tentoonstelling 'Tien topstukken on tour'.

Nieuwe aankopen zijn voor musea vaak alleen mogelijk dankzij steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij en andere particulieren, fondsen, bedrijven en publiek geld. De loterij steunt culturele organisaties die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed. Door nieuwe aanwinsten blijven belangrijke kunstwerken zichtbaar voor het Nederlandse publiek en goed geconserveerd voor de toekomst. De tien geëxposeerde werken van onder meer Rembrandt, Picasso en Karel Appel zijn aankopen van de vier samenwerkende musea uit de periode 1999-2016.

Tien topstukken on tour reist voor telkens drie weken naar zes verschillende musea in Nederland. De werken zijn van 4 oktober 2017 tot en met 25 maart 2018 achtereenvolgens te zien in het Mauritshuis in Den Haag, het Fries Museum in Leeuwarden, Twentse Welle/Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

RVD, nr. 196