Koning spreekt met gedupeerden aardgaswinning en met delegatie ‘Economic Board Groningen’

Zijne Majesteit de Koning heeft donderdagochtend 21 september op het Universiteitsterrein Zernike in Groningen gesproken met een groep gedupeerden van de aardbevingen als gevolg van aardgaswinning. Ook sprak hij met een delegatie van de 'Economic Board Groningen' over werkgelegenheid in Groningen.

Het gesprek met de gedupeerden van de aardbevingen is een vervolg op eerdere gesprekken op 4 april 2013 in Dorkwerd, 15 mei 2014 in Middelstum, 20 juni 2015 in Uithuizermeeden en 14 september 2016 in Leermens.

Voorafgaand aan dit gesprek ontmoette de Koning een delegatie van de Economic Board Groningen (EBG). Doel van de EBG is om bedrijvigheid en banen te stimuleren en creëren in Groningen. De EBG maakt onderdeel uit van het akkoord uit 2014 tussen de minister van Economische Zaken, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de provincie Groningen en de betrokken gemeenten om de gaswinningsproblematiek aan te pakken. In het gesprek met de Koning ging het behalve over initiatieven van de EBG ook over de obstakels bij het creëren van werkgelegenheid waar de EBG tegenaan loopt.

Een project waarbij de EBG betrokken is, is de testhal voor aardbevingsbestendig bouwen, de 'BuildinG' van de Hanzehogeschool op het Universiteitsterrein Zernike. Deze testhal wordt een dag voor het bezoek van de Koning op 20 september geopend. De Koning kreeg een toelichting en korte rondleiding door het gebouw, waarna hij in de naastgelegen Energy Barn in gesprek ging met de gedupeerden van de aardgaswinning.

RVD, nr. 226