Prinses Beatrix bij 20e Nederlands Balletgala Dansersfonds ‘79

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont maandagavond 13 november in het DeLaMar Theater in Amsterdam de 20e editie bij van het Nederlands Balletgala van Stichting Dansersfonds '79.

Van links naar rechts: Stephen Shropshire, Anna Tsygankova, Alexandra Radius, prinses Beatrix, Ed Wubbe, Hans van Manen, Timothy Poucke en Kim van der Put.

Het Balletgala wordt dit jaar opgedragen aan vaste choreograaf van Het Nationale Ballet Hans van Manen. Van Manen creëerde meer dan 125 balletten en ontving diverse nationale en internationale prijzen voor zijn betekenis voor de dans. Dit jaar vierde de choreograaf zijn 85e verjaardag.

Tijdens het Balletgala zijn onder meer uitvoeringen te zien van Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Introdans, Codarts Rotterdam en Scapino Ballet Rotterdam. Naast drie choreografieën van Hans van Manen, staan ook creaties van onder anderen Marco Goecke, Stephen Shropshire en Ed Wubbe op het programma. Het gala begint met de uitreiking van twee aanmoedigingsprijzen voor veelbelovende dansers en een prijs van verdienste aan een danser of choreograaf als blijk van lof.

Stichting Dansersfonds '79 werd opgericht om dansers die vanwege leeftijdsredenen of hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen financieel te ondersteunen. Ook stimuleert en ondersteunt het fonds jonge dansers. Zo biedt het fonds jong danstalent studiebeurzen en geldprijzen om internationaal topniveau te kunnen behalen. Eén van de middelen om fondsen te werven is het Balletgala.

RVD, nr. 251