Koningin Máxima bezoekt Indonesië voor toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van zondagavond 11 tot en met dinsdagavond 13 februari de Republiek Indonesië in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Indonesië heeft in het najaar van 2016 een ‘nationale strategie voor inclusieve financiering’ gelanceerd om de toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, leningen, verzekeringen en pensioenen te bevorderen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koningin Máxima spreekt met president Widodo over de stand van zaken nationale strategie inclusieve financiering en ambitie van 75% aansluiting op financiële diensten eind 2019.

Met de nationale strategie wil de regering onder meer bereiken dat eind 2019 75% van de volwassenen toegang heeft tot een bankrekening. Goede toegang tot financiële diensten draagt bij aan de economische en sociale ontwikkeling van mensen en armoedevermindering aldus de Wereldbank. Koningin Máxima was in augustus 2016 ook voor de VN in Indonesië.

Zij adviseerde toen onder meer om een Nationale Raad voor Inclusieve Financiering in te stellen voor de coördinatie van de uitvoering van de strategie. Deze raad is inmiddels actief onder toezicht van president Joko Widodo. Tijdens dit bezoek richt Koningin Máxima zich op de voortgang van de uitvoering van de strategie. Aandachtspunten zijn de realisatie van meer bankagentschappen, vernieuwende digitale financiële diensten en mobiel bankieren om bankfaciliteiten dichter bij de bevolking te brengen. De geografie van Indonesië kenmerkt zich door vele duizenden eilanden. Mede hierdoor is de toegang tot bankzaken moeilijk te organiseren en beperkt. Een ander aandachtspunt is de financiering van het landbouw en het midden- en kleinbedrijf.

Maandag 12 februari brengt Koningin Máxima op het eiland Sumatra een werkbezoek aan de provincie Lampung die zich kenmerkt door landbouw. Zij spreekt onder meer met kleine boerenbedrijven over structurele verbetering van de landbouwopbrengsten door waardeketenfinanciering (value chain finance). Dit is de financiering van activiteiten in de keten van producten en diensten bij een productie- of leveringsproces en de waardevermeerdering die tijdens deze processen plaatsvindt. Via sociaal ondernemerschap ondersteunt het bedrijf Vasham de ontwikkeling van kleine boeren door het verstrekken van leningen, advisering over bedrijfsvoering en bemiddeling voor eerlijke prijzen. Aan het einde van de middag neemt Koningin Máxima deel aan een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit de agri-sector om te praten over waardeketenfinanciering.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koningin Máxima spreekt in de provincie Lampung (Sumatra) met kleine boerenbedrijven over structurele verbetering van de landbouwopbrengsten door waardeketenfinanciering.

Dinsdag 13 februari spreekt Koningin Máxima met het secretariaat van de Nationale Raad voor Inclusieve Financiering. Ook spreekt zij met de minister van Economische Zaken, Darmin Nasution, de minister van Financiën, mevrouw Sri Mulyani Indrawati, de minister voor Ontwikkeling en Culturele Zaken, mevrouw Puan Maharani, gouverneur Martowardojo van de Bank Indonesia en Wimboh Santoso, voorzitter van de Autoriteit Financiële Diensten (OJK). Koningin Máxima brengt verder een werkbezoek aan het bedrijf Go-Jek. Via een taxi-app biedt Go-Jek vervoer aan op motorfietsen. Ook worden er diverse diensten van kleine ondernemers geleverd, bijvoorbeeld maaltijdbezorging. Mensen die voor Go-Jek werken krijgen ook toegang tot formele financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen en hypotheken. Voor de meesten is dit de eerste keer dat zij hiermee in aanraking komen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koningin Máxima op werkbezoek bij het bedrijf Go-Jek.

Koningin Máxima sluit het bezoek aan Indonesië af met een rondetafelgesprek met haar vaste ontwikkelingspartners als de Wereldbank en het IMF. Tijdens het bezoek is ook een ontmoeting voorzien tussen Koningin Máxima en president Widodo.

Koningin Máxima bezocht Indonesië twee keer eerder in haar VN-functie, begin april in 2012 (RVD-persbericht nummer 86) en eind augustus 2016 (RVD-persbericht nummer 181).

RVD, nr. 35