Koning opent tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’

Zijne Majesteit de Koning opent donderdagmiddag 22 maart de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’ in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander en de Japanse ambassadeur Hiroshi Inomata tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’.

De internationale tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’ toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst. Hij bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan.

Met circa zestig schilderijen en tekeningen van Van Gogh en een rijke selectie Japanse prenten laat de tentoonstelling zien hoe veelomvattend Van Goghs bewondering voor deze kunst was en hoe ingrijpend zijn werk erdoor veranderde. Schilderijen en tekeningen van Van Gogh uit collecties van over de hele wereld komen voor Van Gogh & Japan naar Amsterdam, waaronder het Zelfportret met verbonden oor (1889), een schilderij dat sinds 1930 niet meer in Nederland getoond is. Andere hoogtepunten zijn Zelfportret (1888), De wiegster (Augustine Roulin) (1889) en De Arlésienne (Marie Ginoux) (1888). Het is de eerste keer dat het Van Gogh Museum een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp wijdt.

Na de openingshandeling krijgt Koning Willem-Alexander een rondleiding door de tentoonstelling, waarna een informeel samenzijn plaatsvindt. De tentoonstelling is te zien van 23 maart tot 24 juni 2018.

RVD, nr. 51

Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Opening van de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’. Van links naar rechts: minister Ingrid van Engelshoven, directeur Axel Ruger van het Van Goghmuseum, Koning Willem-Alexander, de Japanse ambassadeur Hiroshi Inomata en de Amsterdamse burgemeester Jozias van Aartsen.